Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skånska lantbrukare kan spara pengar på att styra sin elanvändning

elstolpar med åkrar i bakgrunden

Foto: Mostphotos

Det finns en stor potential för skånska lantbrukare att bidra med el till elnätet och samtidigt spara pengar. Det visar ett pågående projekt där Länsstyrelsen Skåne undersöker hur lantbrukets värme- och kylanläggningar kan stötta elnätet genom att styra sin elförbrukning på ett smartare sätt.

Flera aktörer

I projektet arbetar Länsstyrelsen tillsammans med flera aktörer för att undersöka hur några utvalda skånska gårdar skulle kunna leverera tjänster till elnätet och tjäna pengar på det. Lantbruken i Skåne använder omkring 300 000 MWh för uppvärmning, kylning och torkning i sina anläggningar. Det motsvarar energiförbrukningen för omkring 12 000 villor.

Styra användningen

– Landsbygdsföretag har stora möjligheter att spara pengar på att reglera sin elanvändning. Det handlar om att styra användningen, exempelvis genom att minska eller stoppa kylningen under några timmar. Uppskattningsvis kan 10-15 procent av elanvändningen styras och levereras till elnätet så att effekttopparna kan hanteras, säger Peter Odhner, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, som skattar värdet på tjänsten till 600 kronor per kilowatt och år.

Vad är värdet för gården?

Enligt Länsstyrelsens beräkning kan en värmepump på 50 kW ge 50 x 600 kr/kW, vilket motsvarar 30.000 kronor om året år i besparing på den totala elkostnaden. Att installera en styrutrustning kostar omkring 15 000 kronor.

– I projektet arbetar vi främst med större gårdar, men det här kan vara lönsamt även för mindre gårdar. Det finns möjlighet att koppla ihop ett antal gårdar och på så sätt aggregera effekten mellan gårdarna och styra förbrukningen över dygnet, säger Peter Odhner.

Projektfakta

Projektet heter Optimering av flexibilitetsresurser inom lantbrukssektorns värme- och kylsystem och finansieras av Energimyndigheten. Projektet avslutas under hösten. I projektgruppen deltar RISE, konsultfirman Seniorit, HIR AB och Energikontoret Skåne.

Kontakt