Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förintelsens minnesdag

Levande ljus - förintelsens minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau - FN har utsett dagen till en internationell minnesdag för att hedra Förintelsens offer.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Denna dag är till för att minnas och hedra de miljontals människor som föll offer för de systematiskt planerade och genomförda brott mot mänskligheten som Förintelsen innebar. Det är också en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I Skåne anordnas ett flertal manifestationer och minneshögtider under Förintelsens minnesdag som du kan ta del av antingen live eller digitalt.

Kultur i Malmö anordnar en eftermiddag med inslag av föreläsningar, musik och gäster. I år sänds programmet direkt från Malmö stadsbibliotek. Kan ses via Facebook. Länk till annan webbplats.

Biograf Panora i Malmö specialvisar Alain Resnais kortdokumentär Natt och dimma Länk till annan webbplats.

Biograf Spegeln i Malmö livesänder urpremiären av operan Löftet från Kungliga operan Länk till annan webbplats.

Biograf Kino i Lund livesänder urpremiären av operan Löftet från Kungliga operan Länk till annan webbplats.

Forum för levande historia arrangerar en livesänd minnesceremoni till minne av Förintelsens offer Länk till annan webbplats.

Ystads bibliotek uppmärksammar Förintelsens minnesdag genom att visa filmen från förintelseöverlevaren Lea Gleitmans framträdande på biblioteket våren 2019. Länk till annan webbplats.

Mjällby kyrka arrangerar en andakt på Förintelsens minnesdag Länk till annan webbplats.

En fråga om mänskliga rättigheter

1948, tre år efter befrielsen av Auschwitz-Birkenau och slutet på andra världskriget, antog det då nybildade FN den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen har sedan dess varit utgångspunkt för den globala kampen för alla människors lika värde och rättigheter.

Ansvaret för att de mänskliga rättigheterna i Sverige respekteras, skyddas och förverkligas ligger på regeringen och den statliga och kommunala förvaltningen. Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att säkerställa att mänskliga rättigheter belyses, analyseras och beaktas i all vår verksamhet.

Läs mer om länsstyrelsens arbete med mänskliga rättigheter Länk till annan webbplats.

Rättigheter för nationella minoriteter är en viktig del av arbetet för mänskliga rättigheter i Sverige. Judar och romer var två grupper som föll offer för Förintelsen. Idag har de status som erkända nationella minoriteter i Sverige. Övriga erkända nationella minoriteter är samer, tornedalingar och sverigefinnar. Målet för den svenska minoritetspolitiken är att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka de nationella minoriteternas möjligheter till inflytande, och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. Länsstyrelserna är en av flera myndigheter som har i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik.

Läs mer om nationella minoriteter och minoritetsspråk på www.minoritet.se Länk till annan webbplats.

Kontakt