Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen erbjuder skåningar stöd att boka covid-19-vaccination

Tre unga kvinnor står och håller ett plakat framför sig, där det står att man kan få stöd att boka vaccination.

Elin Ridell, Hala Alkhatib och Ellinor Nilsson kommer att åka runt i Skåne och erbjuda hjälp till tidsbokning för covid-19-vaccination för dem som upplever det svårt. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Under tre månader kommer Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer att på uppdrag av Region Skåne erbjuda personer i skånska städer hjälp att boka covid-19-vaccination. Först ut är Helsingborg och Lund.

Insatsen börjar i Helsingborg 8 och 12 juli.

‑ Vi kommer att vara på Gustav Adolfs torg på torsdag eftermiddag 13.00-16.00 och utanför biblioteket i Drottninghög under samma tid på måndag eftermiddag. Vi lämnar information om vaccination flera språk och erbjuder stöd att boka covid-19-vaccination och har möjlighet att boka tider även för dem som inte har mobilt bank-id. Våra samhälls- och hälsokommunikatörer talar arabiska, somaliska, dari och pashto, säger Kristina Wormell, ställföreträdande chef på covid-19-enheten på Länsstyrelsen Skåne.

Syftet är att informera svårnådda

Syftet med insatsen är att nå dem det är svårt att nå med information om covid-19-vaccination, exempelvis personer som inte använder 1177.se, socialt utsatta och personer som talar andra språk.

– Det är viktigt att olika delar av samhället bidrar och därför är det värdefullt att kunna finnas även fysiskt på plats i olika delar av Skåne. Vi måste göra det enkelt för dem som inte nås på annat sätt och kunna bemöta olika frågeställningar mera personligt i dialog. Detta är ytterligare ett exempel på den goda samverkan Region Skåne har med många aktörer, nätverk, föreningar och organisationer. Tillsammans bidrar vi till att så många som möjligt kan vaccinera sig, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör Region Skåne.

Insats kan pågå i tre månader

I Helsingborg kommer stadsdelsmammorna att delta. Även Röda Korset ställer upp med frivilliga som hjälper till vid informationshubben.

Insatsen är planerad att pågå i upp till tre månader runt om i Skåne. Närmast på tur är Lund, 13 juli på Fäladstorget och 15 juli utanför Klostergårdens bibliotek.

Kontakt