Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förstärkt bemanning och bevakning i skånska naturreservat i sommar

Personer som står i solig grönska på en bro vid ett vattendrag i ett naturreservat.

Rövarekulan i Höörs kommun är ett av Skånes över 300 naturreservat. Det är dessutom ett av dem där det är ganska liten risk för trängsel i sommar. Foto: Carina Zätterström

Efter förra årets sommarrusning till Skånes naturreservat och nationalparker förstärker Länsstyrelsen Skåne både bemanning och bevakning för att minska trängseln.

Viktigt med egenansvar

– Vi är jätteglada över det ökade intresset att besöka Skånes fantastiska natur. Nu genomför vi en rad åtgärder för att besöket ska bli en positiv upplevelse. Men det är viktigt att alla också tar ett eget ansvar för att undvika trängsel och nedskräpning, säger Ingela Lundqvist, chef på Länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet.

Under sommaren 2020 uppstod problem vid flera populära naturreservat och stränder med parkeringskaos, trängsel och nedskräpning.

Aktörer samverkar

– Vi är många aktörer som är engagerade i skånsk natur. Vi på Länsstyrelsen har tagit initiativ till en serie aktörsgemensamma möten för att samla våra tankar och idéer och jag hoppas att våra åtgärder tillsammans ska skapa förutsättningar för att det blir färre problem i sommar, säger Malin Andersson, friluftsamordnare på Länsstyrelsen Skåne.

Förstärkt bemanning


På flera platser kommer bemanningen att förstärkas. I flera fall rör det sig om samarbeten med kommuner. Bland annat kommer det att finnas 20 sommarjobbande ungdomar på Kullaberg. Där tar man också in volontärer för att hjälpa besökare till rätta, och berättar om vilka regler som gäller i naturreservatet. Flera kommuner anställer naturvärdar som bemannar reservat och strövområden, detta gäller exempelvis kommunerna i Malmö, Simrishamn, Vellinge och Bromölla.

Väktare och parkeringsvakter

Vid parkeringsplatser på Stenshuvud, Söderåsen, Kullaberg och Hallamölla tas väktare in vid behov för att minska parkeringsproblem. Dessutom kommer parkeringsvakter att tas in som bötfäller felparkerare.

– Vi funderade på att införa en parkeringsavgift för alla, men väljer att ta in parkeringsvakter i stället. Vi vill ju komma åt dem som inte följer reglerna, vilket faktiskt kan vara livsviktigt. Förra året hände det vid flera tillfällen att utryckningsfordon inte kom fram för att felparkerade bilar blockerade vägen, säger Ingela Lundqvist

Helgbussar till Söderåsens nationalpark

Som ett led i att minska trycket från biltrafiken på Söderåsens nationalpark startar Länsstyrelsen i sommar en buss som rullar under helgerna. Det går att parkera bilen vid Herrevadskloster och ta bussen till nationalparken. Bussen går jämna timmar mellan klockan 10.00 och 17.00 och tillbaka vid 10.40 och framåt till 17.40.

Hitta andra platser

Ett annat sätt att minska trängsel är att lotsa besökare till andra platser än de vanligaste och mest populära. Länsstyrelsen Skåne har en populär tjänst på webben, ”Hitta din plats” för olika besöksmål. Här kommer vissa platser att förses med en varningstext om att det kan vara trångt och förslag på alternativ i närheten.

– Sammantaget hoppas vi att de här åtgärderna ska bidra till en fin sommar i Skåne 2021, säger Ingela Lundqvist.

Kontakt