Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen Skåne förelägger ett partybussföretag med vite

Länsstyrelsen Skånes vapen

Länsstyrelsen Skåne förelägger idag ett partybussföretag med ett vite på 30 000 kronor för varje körning som genomförs med fler än åtta deltagare.

Syftet att företag ska följa lagen

- Vårt syfte är att detta och andra företag ska följa lagen. Kan de inte göra det, och köra åtta åt gången, är det bättre att de ställer in sina planerade turer för att minska risken för smittspridning, säger Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne, som varit i kontakt med länsstyrelserna i Stockholm och Västra Götaland som också fattat liknande beslut.

Samma regler som att hyra lokal för privat fest

Det finns många missförstånd och felaktiga tolkningar om vad som egentligen gäller för att hyra och åka med så kallade partybussar. För andra året i rad har Transportstyrelsens beslutat om ett förbud mot att åka studentflak, och då har det uppstått en marknad för uthyrning av bussar istället.

‑ Att en klass hyr en buss för att fira att de har tagit studenten, går under samma regelverk som om de skulle hyra en lokal för att hålla en privat fest. Det är max åtta som gäller. Det spelar ingen roll om de hyr en turistbuss eller en annan typ av buss. Det är syftet som räknas. Eftersom det rör sig om en privat sammankomst påverkas det inte heller av de förändrade begränsningsreglerna för allmänna sammankomster som träder i kraft 1 juni, säger Emma Olsson, jurist på Länsstyrelsen Skåne.

Ansvaret hos uthyraren

De tillfälliga reglerna infördes i början av januari med stöd av covid-19-lagen. Det är den som hyr ut lokalen eller bussen, som ansvarar för att den inte används till en privat sammankomst med fler än åtta deltagare.

Under studentdagarna kommer flera länsstyrelser och polisen att genomföra riktad tillsyn och kontrollera eventuella partybussar.

Kontakt