Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny covid-19-kampanj: Är din ursäkt bättre än någon annans?

Pratbubblor med ursäkter som säger "Något kul måste väl barnen få ha?" och "hon fyller ju ändå 50..."

Länsstyrelsen Skånes nya kampanj lyfter det individuella ansvaret för att minska smittspridningen genom att fokusera på ursäkterna vi har för att då och då bryta mot covid-19-restriktionerna. Är din ursäkt bättre än någon annans?

I mer än ett år har vi levt med restriktioner och rekommendationer som begränsat våra liv på olika sätt. De flesta av oss har följt dem så gott vi kunnat men vi är också många som då och då gjort saker vi inte borde göra – för barnens skull, för en nära och kär som fyller jämnt, för mor- och farföräldrar som aldrig träffat sina nyfödda barnbarn, för längtan efter närheten till en annan människa eller för att vi helt enkelt inte står ut hur länge som helst med det isolerade, instängda livet. Vi har gjort det trots att vi vet att vårt agerande riskerar att bidra till ökad smittspridning och därmed fara för de som inte kan isolera sig – de som arbetar i serviceyrken, som har eller arbetar inom hemtjänst eller på andra sätt är tvingade att möta andra människor i sin vardag. För att inte tala om de som befinner sig i en riskgrupp.

Länsstyrelsen Skånes nya kampanj vill påminna om det individuella ansvaret för att minska smittspridningen genom att lyfta ursäkterna. De som vi alla formulerat för oss själva någon gång. Allt ifrån ”två till på middagen spelar väl ingen roll” till ”men alla andra …”. Kanske har vi samtidigt pekat våra anklagande fingrar mot ”stockholmarna som åker till fjällen”, ”ungdomarna som festar som om det inte fanns någon morgondag” eller ”70-plussare som rör sig ute trots att de inte borde.” Till skillnad från deras har vi betraktat våra egna skäl som särskilt ömmande.

Kampanjen vill mana till eftertanke kring de saker vi gör trots att vi inte borde. För även om vaccineringen är igång så är pandemin inte över. För att livet ska kunna bli normalt igen måste var och en av oss fortsätta följa restriktioner och rekommendationer så långt det är möjligt. Det är allas ansvar att fortsätta bidra till minskad smittspridning. Det är allas vårt ansvar att ställa oss frågan: är min ursäkt bättre än någon annans?

Kontakt

På Länsstyrelsen Skåne har vi en väg in. För att du ska komma rätt, ring vår växel eller mejla vår expedition.