Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tio får på Österlen angripna av varg

Länsstyrelsen Skånes vapen

Länsstyrelsen Skåne har under tisdagen genomfört en besiktning vid en fårbesättning i Ravlunda på Österlen. Fyra får har dödats och sex skadats. Angreppen kommer från en varg, visar Länsstyrelsens besiktning.

I lördags angreps tre får utanför Tyringe i norra Skåne. DNA-prov har tagits från båda angreppen, och kommer att analyseras av Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet som gör en analyskörning i veckan.

‑ ­Vi hoppas på tydliga svar på båda proven, så vi kan få klarhet i om det är samma individ som ligger bakom angreppen. Det är inte osannolikt, men det kan också vara två olika individer, säger Mikael Bengtsson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analysen kan också berätta ifall angreppen kommer från den individ, den så kallade Tönsentiken, som i september genomförde sju angrepp i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län, och som flera länsstyrelser har utfärdat skyddsjakt på efter ett stort antal angrepp.

‑ Samtidigt vet vi att en vargtik dog när den blev påkörd av en bil i Jönköpingstrakten häromdagen, i trakter där Tönsentiken tidigare har gjort angrepp. Även svaret på den analysen får vi i dagarna.

Kontakt