Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängd skyddsjakt efter varg efter nya angrepp i Kronobergs län

Länsstyrelsen Skåne har beslutat att förlänga skyddsjakten till 6 oktober och att utöka skyddsjaktområdet för den varg som rört sig i gränstrakterna i norra Skåne. Detta sedan Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat om skyddsjakt på samma individ efter två angrepp några kilometer in på andra sidan länsgränsen.

- Vi har nu haft sju angrepp på får under tre veckors tid och bedömer att det är samma individ som står bakom alla. Beslutet innebär att vi synkar oss geografiskt med Kronobergs län och deras beslut. Vi utökar skyddsjaktområdet norrut mot Kronoberg och förlänger skyddsjakttiden till 6 oktober, säger Tom Espgård, en av Länsstyrelsen Skånes viltvårdsexperter.

DNA-analysen från tre angrepp i Osbytrakten visar att det är en ung tikvarg, en andra generationens avkomma från en immigrerande varg. Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet klassar den som ej genetiskt värdefull. Tidigare analyser visar att samma varg angripit får i tre andra län sedan i maj.

  • Maj: Örebro
  • Juni: Västra Götaland
  • Juli: Jönköping

Länsstyrelsen vill samtidigt understryka att skyddsjakt inte är en långsiktig lösning för att förhindra tamdjursangrepp från varg. Skåne har haft oregelbundna besök av varg under de senaste 15 åren, något som sannolikt inte kommer att upphöra.

Länsstyrelsen uppmanar därför tamdjursägare att hålla uppsikt över sina djur och att se över sina stängsel för att vidta möjliga åtgärder för att undvika angrepp. Erfarenheten visar att ett vanligt fårnät som sluter tätt mot marken överallt ger ett förhållandevis gott skydd mot varg. Länsstyrelsen vill också påminna om att det finns möjlighet att söka ersättning för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

Tillstånd till skyddsjakt efter varg Pdf, 1.6 MB.

Kontakt