Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargen som rör sig i Skåne har blivit identifierad

Varg filmad

Vargen, som synts på flera platser i Skåne de senaste veckorna, har identifierats. DNA-analysen visar att vargen kommer från Långbogenreviret i Östergötland och sannolikt är en tik.

Under andra halvan av mars kom de första observationerna om en varg, då från Hässleholmstrakten. Under den senaste månaden har vargen framför allt rört sig i Svalövs och Eslövs kommuner, enligt de observationer som kommit in.

– I slutet av april hittades en spillning i Svalövs kommun. Vi skickade den för analys till Grimsö forskningsstation. Analysresultatet visar att det är varg, och att den kommer från Långbogenreviret i Östergötland, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Den första analysen kunde inte visa vilket kön vargen har. Resultatet från ett andra spillningsprov från samma område kom till Länsstyrelsen några timmar senare. Den visar att vargen sannolikt är en tik.

De senaste dagarna har Länsstyrelsen fått in nya tips om att vargen har varit synlig i trakterna kring Svalöv och Eslöv.

Vargen finns här på film från en privatperson i Svalöv, som Länsstyrelsen Skåne fått tillstånd att använda.

Kontakt

Länsstyrelsen Skånes rovdjurslinje

För observationer av rovdjur eller andra frågor om rovdjur kontakta vår rovdjurslinje.