Publiceringsdatum: 28 februari 2020

Senast uppdaterad: måndag 6 juli, 15.58

Nyheter och information om arbetet med coronaviruset /covid-19

bild på coronaviruset

Foto: Hannu Viitanen. Mostphotos

Här hittar Länsstyrelsens nyhetsbrev med veckans lägesbild och information om Länsstyrelsens arbete med anledning av covid-19. Här hittar du också länkar till ansvariga myndigheters information om coronaviruset och covid-19.

Viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

 • Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa.
 • Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
 • Arbetsgivare som har möjlighet att låta anställda arbeta hemifrån bör överväga att rekommendera detta.
 • Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte besöka personer på sjukhus. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. För äldreboenden råder besöksförbud för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19.
 • Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Läs mer hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Vi skapar varje vecka ett nyhetsbrev med lägesbild för Skåne. Här kan du läsa nyhetsbrevet med lägesbild.

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs. Syftet med uppdraget är att regeringen löpande ska få regionala uppdateringar av efterlevnaden för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Läs mer

Resor

UD har förlängt sin reseavrådan till 31 augusti för länder utanför EU, EES och Schengen.länk till annan webbplats Avrådan har hävts för ett antal länder inom EU, EES och Schengen från och med den 30 juni

Om gränsen till Danmark

Från den 27 juni 2020 öppnar Danmark åter upp för inresande från de svenska gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland. För att resa in i Danmark krävs dock ett negativt covid-19-test. Läs mer om hur det kommer att påverka dig på Øresuddirekts webbplats.länk till annan webbplats

Här finns aktuell information från Sveriges ambassad i Köpenhamn länk till annan webbplats

Danska polisen berättar om vilka dokument som krävslänk till annan webbplats

Med anledning av den omfattande spridningen av coronavirus/covid-19 och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Danmark. Avrådan gäller till och med 15 juli 2020.

Öresunddirekt har sammanställt information från både svenska och danska myndigheter som är av betydelse för gränspendlare och alla andra som vill veta mer om vad som gäller på båda sidor Öresund.

Information med anledning av Coronaviruset på Öresunddirekts webbplats.länk till annan webbplats

Regeringen beslutade den 27 mars att stoppa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare. Läs mer om detta hos Polismyndigheten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemanglänk till annan webbplats. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att covid-19 sprids.

Regeringen beslutade igår den 30 mars om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet träder i kraft den 1 april. Läs mer på regeringens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På verksamt.se har Tillväxtverket samlat information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid- 19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Läs mer hos verksamhet.selänk till annan webbplats

Informationsskyltar till butiker och köpcentrum

Nu finns informationsskyltar till butiker och köpcentrum med budskapet att hålla avstånd att ladda ner och använda. Se affischerna och ladda ner dem här.

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt stöd till hyresvärdar som har gett rabatt på fasta lokalhyreskostnader till hyresgäster i utsatta branscher. Stödet söks av hyresvärden i efterhand.

Läs mer om stödet för sänkta hyror här

För att undvika smittspridning och oro i samband med kontroller har Landsbygdsavdelningen tagit fram rekommendationer för vår kontrollpersonal som är ute hos te x lantbrukare och djurhållare. Generellt innebär de att vi följer vi de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten lämnar men har förtydligat vad de innebär för oss. Rekommendationerna kan komma att ändras om läget förändras.

Kontroller utan möte med lantbrukare/djurhållare

För kontroller där vi inte träffas personligen finns inte några begränsningar. Det gäller exempelvis arealkontroll av EU-stödsansökningar. Det kan även vara andra typer av kontroller som kan genomföras utan att träffas personligen.

Kontroller med möte med lantbrukare/djurhållare

Vid kontroller där det är nödvändigt att träffas personligen ska följande punkter följas.

 • Utför i möjligaste mån föranmälda kontroller
 • Förlägg de moment av kontrollen som går utomhus
 • Genomför eller boka inte in besök hos:
 • personer som är över 70 år
 • personer som ingår i utpekade riskgrupper
 • personer som misstänks ha sjukdom
 • personer som har symptom på sjukdom

Vid kontroller som kräver ett personligt möte kan det fysiska mötet i vissa fall ersättas med samtal över telefon eller om möjligt någon form av bildsamtal (T.ex. FaceTime, Skype eller Messenger).

Vid djurskyddskontroller efter anmälning som bedöms kräva besök kan undantag från ovanstående punkter göras, då djurens lidande väger tyngre. Djurens lidande vägs in i bedömningen av vilken typ av kontroll som kan utföras. Även smittrisken i olika miljöer behöver vägas in i dessa ärenden.

Vid kontroller där det är nödvändigt att träffas personligen ska kontrollanten följa nedanstående punkter.

 • Iaktta social distansering, hålla avstånd, minst 2 m (hälsa inte genom att ta i hand!)
 • Vara noggrann med hygienen, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten under minst 20 sekunder både före och efter kontroller. Vid handtvätt efter besök går det bra att ersätta tvål och vatten med handsprit. Har händerna synligt smuts ska händerna dock tvättas med tvål och vatten. Överväg noga vilka utrymmen som används för handhygienen (gå t ex inte in i bostaden om du lyckats göra kontrollen utan att gå in).
 • Undvika att röra sig i ansiktet.
 • Vid behov av att hosta eller nysa - göra det i armvecket, näsduk eller på annat sätt förhindra att droppar sprids.
 • Om man är sjuk ska man inte genomföra någon kontroll
 • Om man känner symptom på sjukdom ska man inte genomföra kontroll

Länsstyrelsen Skåne har som regional krishanteringsmyndighet aktiverat vår stabsfunktion och följer löpande händelseutvecklingen. Vi håller samverkanskonferenser tillsammans med övriga regionala aktörer. Länsstyrelsen tar del av de återkommande nationella samverkanskonferenserna med ansvariga myndigheter.

Länsstyrelsen har också löpande kontakt med ansvariga på Region Skåne. Det är smittskyddsläkaren på Region Skåne som planerar, organiserar och leder smittskyddsarbetet i länet.

Nyhetsbrev med lägesbild

Vi skapar varje vecka ett nyhetsbrev med lägesbild för Skåne. Här kan du läsa nyhetsbrevet med lägesbild.

Informationsfilmer på flera språk

Länsstyrelsen Skåne även har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att bidra till att ta fram aktuell information för nyanlända och utlandsfödda om hur vi tillsammans kan bromsa spridningen av coronaviruset. Läs mer om arbetet med informationsfilmer här.

Informationsskyltar till butiker och köpcentrum

Nu finns informationsskyltar till butiker och köpcentrum med budskapet att hålla avstånd att ladda ner och använda. Se affischerna och ladda ner dem här.

Information in english

Here you can find information from responsible authorities about the virus, spread of infection and handling of the outbreak.

Official information on the novel corona viruslänk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

Questions and answers, (FAQ) about COVID-19länk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

European Center for Disease Prevention and Controllänk till annan webbplats (EU:s smittskyddsmyndighet)

Information in other languages

At Folkhälsomyndighetens webpage you can find information about corona i other languages.

Information about corona in other languages (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Nyheter om nya coronaviruset på flera språk, Sveriges Radio länk till annan webbplats

The County Administrative Board of Skånes department for social and health communication has produced information and videos on how to protect yourself and others from spreading coronavirus (Covid-19).

Ansvariga myndigheters information

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Tänk källkritiskt och vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information. Här har vi samlat länkar till ansvariga myndigheter.

Krisinformation.se

Krisinformation.selänk till annan webbplats hittar du samlad information från ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndigheten webbplats finns samlad information om sjukdomen, om utbrottet i Sverige och globalt och riskbedömning med mera.

Folkhälsomyndighetens startsidalänk till annan webbplats

Frågor och svar om corona-viruset och covid-19länk till annan webbplats

Råd om hur du kan skydda dig och andra från smittspridninglänk till annan webbplats

Informationsmaterial på flera språk för nedladdninglänk till annan webbplats

Region Skåne

Regionalt är det Region Skåne och Smittskydd Skåne som ansvarar för smittskyddet. På deras webbplats hittar du information om
Hantering och beredskap i Region Skåne.länk till annan webbplats

Samlad information om corona i Skåne län på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Vill du hjälpa till?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats hittar du information om råd vid resor, aktuell reseavrådan, information UD:s konsulära arbete och om
behöver komma i kontakt med ambassader.
Information om UD:s arbete med anledning av Coronaviruset.länk till annan webbplats

Regeringen

På regeringens webbplats hittar du samlad information om beslut och initiativ som regeringen tarlänk till annan webbplats med anledning av nya coronaviruset

Tillgänglighetsanpassad information hos andra myndigheter och organisationer

1177

Teckenspråkstolkad film - vad du ska tänka på för att minska risken att bli sjuklänk till annan webbplats

Myndigheten för delaktighet

Tillgänglig information om pågående smittspridninglänk till annan webbplats

Sveriges radio PI, Klartext

Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19.00 i P4 + 20.55-21.00 i P1länk till annan webbplats

Riksförbundet DHB

Förening för familjer som har barn som är döva, hörselskadade eller har språkstörning.

Pratkartor länk till annan webbplats

Har du frågor?

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser (se nedan).

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

De flesta som får Covid‑19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. (Källa: 1177.se)

Kontakt

På Länsstyrelsen Skåne har vi en väg in. För att du ska komma rätt, ring vår växel eller mejla vår expedition.