Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tramadol blir allt vanligare bland unga i Skåne

Alexander Holmstedt

Tramadol är näst efter cannabis den vanligaste drogen bland ungdomarna som kommer till behandlingsmottagningen Maria Malmö. Under föreläsningen om tramadol berättar Alexander Holmstedt och Gunilla Alväng från Tramadolprojektet på Maria Malmö det senaste om drogen och varför den har blivit så vanlig bland ungdomar idag.

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är nära besläktad med morfin och heroin Läkemedlet används ofta för smärtlindring men överanvändning leder till en rusupplevelse.

- Jag tror det är effekten som tramadol ger som gör den så populär, det är både lugnande och aktiverande, många upplever att det är lättare att vara med i sociala sammanhang och att de blir mer fokuserade. Men det är viktigt att betona att detta är en övergående effekt som man känner i början av sitt missbruk, i takt med att man måste ta mer tramadol försvinner den här aktiverande effekten, säger Alexander Holmstedt, psykiatrisjuksköterska på mottagningen Maria Malmö.

Spritt sig över landet

Under dom senaste tio åren har drogen blivit populär i ungdomsgrupper, framför allt i Skåne, men dom sista fem åren har det även spritt sig över resten av landet.

- Tramadol är något som tyvärr är här för att stanna, det är ett problem som vi måste ta på allvar. Siffror från Maria Malmö visar att cirka 35 % av de som går i behandling har provat tramadol. Det är det klart största andra preparatet efter cannabis och större än alkohol hos våra ungdomar på Maria Malmö, säger Alexander Holmstedt.

Se hela föreläsningen här

Kontakt