Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välj att sluta: Novell av Hassen Khemiri om våld i nära relationer

Bild på författaren i halvfigur

Foto: Pierre Björk. Bilden är beskuren.

Jonas Hassen Khemiris novell ”Den sista måltiden” beskriver en man som slår. Hassen Khemiri har skrivit novellen på uppdrag av länsstyrelserna i Stockholm och Skåne, som en del i kampanjen Välj att sluta. Telefonlinjen riktar sig till personer som utövar våld i nära relationer och vill förändra sitt beteende.

Telefonlinjen Välj att sluta är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Stockholm och Skåne samt Manscentrum i Stockholm. Syftet är att påverka personer som utövar fysiskt eller psykiskt våld i nära relationer, eller riskerar att göra det, att bryta sitt våldsamma beteende. Via telefonlinjen får personerna stöd och motivation och vägledning att söka vidare hjälp och behandling.

Novell om småbarnspappa

Som ett sätt att informera om telefonlinjen har länsstyrelserna låtit författaren Jonas Hassen Khemiri skriva en novell om en småbarnspappa som kontrollerar och mentalt bryter ner sin flickvän.

– Vi tror att litteratur har en stor påverkan på människor och att en novell som hanterar våld i nära relationer på ett respektfullt sätt kan få personer som är i liknande situationer som huvudpersonen att se sig själv och söka hjälp för sitt våldsamma beteende, säger Katarina Tümer, som arbetar mot våld i nära relationer på Länsstyrelsen Skåne.

Bygger på romankaraktär

”Den sista måltiden” tar utgångspunkt i en karaktär i Jonas Hassen Khemiris roman ”Pappaklausulen” och ger en bakgrundsbild till vad som hände innan det första slaget.

– Att låta Jonas Hassen Khemiri skriva novellen var naturligt med tanke på hans tidigare roman. Men inte minst är han en författare som skriver reflekterande, nyansrikt och insiktsfullt. Han beskriver det psykiska och fysiska våldet på ett mycket bra sätt, säger Katarina Tümer.

Läs ”Den sista måltiden” på webbplatsen Välj att sluta Länk till annan webbplats..

Kontakt