Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

240 personer räknar de skånska valen

valsedlar

Direkt på morgonen efter valdagen startar kontrollräkningen av de skånska valdistriktens röster till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Länsstyrelsen Skåne är den regionala valmyndigheten i Skåne och ansvarar för kontrollräkning och rapportering till Valmyndigheten. 240 personer arbetar med rösträkningen. Arbetet organiseras i en ledningsgrupp, tio mottagningsgrupper, 35 räknegrupper (med fem personer i varje), en kontrollgrupp, en registreringsgrupp och en arkivgrupp.

De flesta arbetar i åtta dagar, så lång tid som kontrollräkningen beräknas ta. Ett antal personer fortsätter arbeta tills valresultatet är helt klart, vilket kan dröja upp till tre veckor.

- Vi inleder med att räkna rösterna till riksdagsvalet, där ambitionen är att vara helt klar till på fredag kväll. Därefter tar vi kommunvalet och till slut valet till regionfullmäktige. Det blir långa och intensiva dagar. Men för oss som jobbar känns det spännande och viktigt att vara en del av det svenska valsystemet. Just den här lokala och manuella hanteringen är valsystemets styrka, säger enhetschef Leif Nyberin på Länsstyrelsen Skåne, som leder arbetet med valet.

Så snart ett valdistrikt är färdigräknat registreras resultatet på www.val.se Länk till annan webbplats. Där hittar ni snabbast aktuella uppgifter om valet.

Kontakt