Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

13 jul 2024 klocka 09.00 - 13.00

Invigning av den botaniska pärlan Ravnarp

Slåttergubbe. Foto: Karl-Johan Pålsson

Slåttergubbe. Foto: Karl-Johan Pålsson

Vi inviger det nya naturreservatet Ravnarp med traditionell lieslåtter i mitten av juli. Slåttern bidrar till fortsatt rik blomning i ängarna i reservatet som beskrivs som Östra Göinges svar på Linnés Råshult. Här möts du av ett kulturpräglat landskap med många stenmurar och blomrika ängsmarker.

Invigning lördagen den 13 juli

Det är öppet hus mellan klockan 9-13 när vi inviger Ravnarp lördagen den 13 juli. Vi börjar med en enkel invigningsceremoni strax efter klockan 9. Vid två tillfällen, klockan 9.30 och klockan 12, erbjuder vi en halvtimmes guidning i området. Du är även välkommen att vandra runt på egen hand och se hur det går till när vi slår ängen för hand med lie. Under dagen bjuds det även på fika och musik av riksspelekvinnan Eva Johansson från Urshult.

Botanisk pärla utanför Osby

Ravnarp ligger i nordöstra Skåne, ca 3 km från Visseltofta och ca 1,5 mil nordväst om Osby. I reservatet hittar du klassiska ängsblommor som slåttergubbe, ängsskallra, stor blåklocka, prästkrage, ängsvädd, gullviva, smörboll, gökblomster och orkidéerna grönvit nattviol och Jungfru Marie nycklar.

Slåtter när blommorna sätter frön

Invigning och slåtter sker i mitten av juli när blommorna börjar fröa av sig. Att gräs och örter slås, och att höet sedan tas bort, gör det lätt för blomfröna att nå jorden. En kortvuxen grässvål gör det samtidigt lättare för solljuset att nå markytan när det är dags för fröna att gro.

Affisch om invigning av Ravnarp nedan Pdf, 2.8 MB.

Information om naturreservatet Ravnarp

Var:
Ravnarps naturreservat,ca 3 km från Visseltofta och ca 1,5 mil nordväst om Osby.
Kostnad:
ingen
Sista anmälningsdag:
10 jul 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss