Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

07 jun 2023 klocka 13.00 - 16.00

Fältvandring uppskalning av svenska proteingrödor

Foto: RISE

Onsdagen den 7 juni presenteras fältförsöken och resultat från projektet ”Från parcell till kommersiell - samarbete för en uppskalning av svenska proteingrödor” och handlingsplanen Skånebönan vid en fältvandring intill Lantmännens Framtidsgård Svalöv.

Du kommer att ges möjlighet att se grödor såsom linser, kikärter, sötlupin, åkerböna och gul ärta i fält. Du kommer även att få ta del av bland annat tips och råd kring odlings- och växtskyddsstrategi, torkning och olika sorter.

Bakgrund

I Sverige finns både en stor potential och ett stort behov av ökad odling och förädling av växtbaserade livsmedel från alternativa proteingrödor. Fältförsök är en viktig insats som behövs för att kunna skala upp odlingen genom att öka kunskapen kring möjliga proteingrödor och hur de ska odlas och vilka sorter som fungerar att odla i Sverige. Andra insatser kan handla om regelverk, nya tekniker, teknikutveckling och att säkerställa tillgången på insatsmedel till odlingen av alternativ proteinråvara.

Skånebönan

Skånes ledande aktörer i livsmedelsnäringen har tillsammans ställt sig bakom handlingsplanen Skånebönan. Tillsammans har man kommit överens om fyra mål som innebär att garantera beställningar av proteingrödor från industrin och handeln. Att skapa fler berednings- och förädlingsanläggningar i Sverige och sprida aktuell kunskap så att den skapar nytta. Samt att se till att det blir en nationell fortsättning efter handlingsplanen.

Program

Rundvandring olika stationer (20 minuters presentation per station)

  • Odlings- och växtskyddsstrategi i linser, kikärt och sötlupin - Frank Botermans, lantbrukare och Magnus K. Karlsson, Lantmännen
  • Torkning av linser och sötlupin - Hugo Westlin, RISE
  • Sortförsöken i linser, sötlupin och kikärt - Diana Bengtsson, Lantmännen
  • Skånebönan - Kerstin Rietz, Länsstyrelsen Skåne

Samling, kaffe och fika kl. 15:00 i tältet. I tältet kommer att ges möjlighet till att känna på linser och sötlupin odlad i projektet under 2022. Föranmälan krävs.

Foto: Hans Jonsson, Cumulus

Arrangör: RISE, Lantmännen, Länsstyrelsen Skåne

Har du frågor kontakta gärna:

Johanna Olsson RISE johanna.olsson@ri.se, 010-516 6923 Margaretha Månsson, Lantmännen margaretha.mansson@lantmannen.com, 0709-149619

Var:
Fält intill Lantmännens Framtidsgård Svalöv. Vi kommer att sätta ut skyltar som kommer att visa vägen.
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
05 jun 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 55 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 5 juni klockan 13.25.
Så hanterar vi dina personuppgifter

Kontakt