02 okt 2020 klocka 08.30 - 09.00

Nördsalongen: Framtidens arbetsplats

Nördsalongen

Nördsalongen är Länsstyrelsen Skånes samtalsserie med syfte att lyfta och hylla människor med specialkunskap och expertis – de som med andra ord kan kallas nördar eller nördiga.

Nördsalongen är tillbaka! I höst bjuder vi på en rad spännande teman och samtal. Först ut är "Framtidens arbetsplats" där vi samtalar med Helena Bohman, nationalekonom vid Malmö Universitet och Farida Rasulzada, psykolog vid Lunds Universitet.

Covid-19 har fått oss att ändra våra beteenden, inte minst när det kommer till hur och var vi arbetar. Distansarbetet har visat sig ha både för- och nackdelar, men i en nyligen genomförd Novus-undersökning svarade nästan hälften att det fungerat bättre än förväntat och att olika tekniska hjälpmedel har möjliggjort ett effektivt arbetssätt, men att det sociala utbytet med kollegor uteblir. Trender kring framtidens arbetsliv har dock under flera år pekat mot ökade krav på flexibilitet och covid-19-krisen har möjligen snabbat på denna förändringsprocess.

Det får oss att undra; vilka är effekterna av att vi i framtiden (kanske) i allt mindre utsträckning behöver en fysisk arbetsplats? Hur förändrar det urbaniseringsprocesser och städers utveckling? Kommer det att ske en återbefolkning av landsbygden? Vilka utmaningar ställs i så fall infrastrukturen inför och vad gör det med arbets- och bostadsmarknaden när färre jobb är centrerade till storstäderna ur ett rent demokratiskt perspektiv? Vilka ekonomiska möjligheter skulle det kunna ge oss som individer? Skulle vi till exempel kunna jobba mindre, bo billigare och dessutom få mer fritid när vi slipper pendla – och hur skulle detta i så fall påverka oss på ett psykologiskt plan? 

Samtalet sänds live på Nördsalongens Facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns även ett begränsat antal platser för dig som vill sitta i publiken på Länsresidenset i Malmö. Föranmälan krävs: anmalan@nordsalongen.se

Varmt välkomna!

VAR:
Länsresidenset i Malmö & livestream på Facebook
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
30 sep 2020

Kontakt

På Länsstyrelsen Skåne har vi en väg in. För att du ska komma rätt, ring vår växel eller mejla vår expedition.