22 apr 2020 klocka 10.00 - 16.00

INSTÄLLD Regional miljömålskonferens Norrbotten 2020 – Smartare, grönare Sverige

Länsstyrelsen har beslutat att ställa in Miljömålskonferensen den 22 april. Som regional statlig myndighet behöver vi bidra till att minska smittspridning och skydda de riskgrupper som finns i samhället. Kan vi som myndighet med våra åtgärder bidra till ett minskat tryck gentemot samhällsviktiga funktioner som hälso- och sjukvård ska vi göra det vilket är grunden för beslutet.

Syfte med de regionala konferenserna är att erbjuda en mötesplats som bidrar till ökad drivkraft i genomförandet av Sveriges miljömål och synliggör synergier mellan miljömålsarbetet och Agenda 2030. Under konferenserna har vi särskilt fokus på innovation och hållbar regional tillväxt. De tre regionala konferenserna som hålls under våren är i Varberg den 27 mars, Kalmar den 31 mars och Luleå den 22 april.

Konferensen i Luleå har inriktning på klimat, cirkulär ekonomi och hur innovativa företag och hållbar matproduktion ger tillväxtmöjligheter för glesbygden och ett rikt odlingslandskap. Detta lyfts genom inspiration, kunskap och konkreta exempel. Vi avslutar dagen med en gemensam övning där vi diskuterar viktiga åtgärder för en mer hållbar regional utveckling. Innan konferensen finns även möjlighet att delta på ett kostnadsfritt frukostseminarium som arrangeras av Naturvårdsverket och Tillväxtverket (se information nedan)

Plats: Villgots Lokal & Mat, Västra Varvsgatan 1, Luleå

Programmet i korthet


TidProgrampunkt9.00-10.00Registrering och fika10:00Välkomna
Björn O Nilsson, Landshövding Norrbottens län


Inledning


Björn Risinger, Naturvårdsverket


Tim Brooks, Tillväxtverket


Aktuellt från Delegationen för cirkulär ekonomi
Åsa Domeij, Ordförande, Delegationen för cirkulär ekonomi.

 

Utmaningar och förutsättningar för jordbruket och livsmedelsproduktionen

Anders Fredriksson, VD för NorrmejerierPanelsamtal med förmiddagens deltagare


12:00Lunch13.00


Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019
Marie Uhrwing, enhetschef Miljömålsenheten på Naturvårdsverket

Hur tänker man närproducerat vid upphandling?

Sandra Stenman, Bodens kommun och Theresa Hägglund, tidigare upphandlingschef i Boden

 


#PÅRIKTIGT

Britta-Karin Staffansdotter Jacobsson, Bälinge Bondgård14:20Fika


Workshop om utmaningar och åtgärder för en mer hållbar regional utveckling


Sammanfattning av dagen16:00Konferensen avslutas

 

Välkomna!

Björn O Nilsson

Björn O Nilsson, landshövding i Norrbottens län, hälsar välkommen


Inledning

Anders Fredriksson
Björn O Nilsson

Björn Risinger, Generaldirektör för Naturvårdsverket och Tim Brooks, avdelningschef Företag på Tillväxtverket inleder.

Moderator

Andreas Lind

Andreas Lind, VD för Swedish Lapland Visitors BoardUtmaningar och förutsättningar för jordbruket och livsmedelsproduktionen

Anders Fredriksson

Jordbruket och livsmedelsproduktionen i världen har stora hållbarhetsutmaningar, men är samtidigt en förutsättning för att livnära en fortsatt växande befolkning. Norrmejeriers målsättning är att vara världens hållbaraste mejeriföretag. Anders Fredriksson pratar om deras nya strategi som utgår ifrån denna målsättning.

Anders Fredriksson, VD för Norrmejerier


Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Cecilia Schelin Seidegård

Marie Uhrwing, enhetschef Miljömålsenheten på Naturvårdsverket pratar om Fördjupad uvärdering av miljömålen 2019.


Hur tänker man närproducerat vid upphandling?

Björn O Nilsson
Björn O Nilsson

Sandra Stenman, upphandlare Bodens kommun, och Theresa Hägglund, tidigare upphandlingschef i Boden numera på Trafikverket.

#PÅRIKTIGT

Brita-Karin Staffansdotter Jacobsson

Britta Karin Staffansdotter Jacobsson, driver familjens jordbruk sedan 2000, Bälinge Bondgård. Hon kommer prata om att våga göra något nytt på en gammal bondgård.

”Vi tror att många av er därute vill kunna köpa ekologiskt, småskaligt och närproducerad mat. Vi tror också att ni vill komma hit, se själva, uppleva, lära, äta eller fika, handla eller bo. Därför väljer vi att satsa på allt detta.”

Britta Karin Staffansdotter Jacobsson, Bälinge Bondgård
Fotograf: Per Lundström, Taigapic


Vill ni veta hur ni kan söka stöd för projekt inom Klimatklivet eller hur ni kan få stöd för en cirkulär affärsmodell? Välkomna på ett frukostseminarium där ni får träffa Naturvårdsverket och Tillväxtverket.

Tid: 22 april 08.00-09.00. Frukostmacka från 07.30.

Plats: Samma lokal som konferensen.

Detta frukostmöte är kostnadsfritt. Vill du gå på detta anger du det i din anmälan. Du kan också välja att endast gå på frukostmötet men inte konferensen.

Konferenserna arrangeras i samarbete mellan länsstyrelserna i Halland, Kalmar och Norrbottens län, RUS – Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet, Naturvårdsverket och Tillväxtverket. 

Praktisk information

VAR:
Villgots Lokal & Mat, Västra Varvsgatan 1, Luleå
KOSTNAD:
Konferensavgiften är 700 kr (exkl. moms). Fika och lunch ingår. Anmälan är bindande och ej utnyttjad plats debiteras med 700 kr. Vid förhinder går det bra att överlåta platsen till en kollega. Ideella föreningar deltar med två representanter utan kostnad. Rabatterat pris för studenter
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
08 apr 2020

Anmäl dig

Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på www.lansstyrelsen.se/dataskydd Länk till annan webbplats.

Kontakt