Investeringsstöd till biogasproduktion 2015-2023

Vill du börja producera biogas i ditt företag? Du kan då söka stöd för din investering.

Företagsstöd för investering i biogas finns till för att öka tillgången till och användningen av biogas. Du kan få stöd för att bygga en anläggning för produktion och användning av gödselbaserad biogas, uppgraderingsanläggning eller bygga en anläggning för rötresthantering.

Vem kan få stöd?

Du kan söka stödet om du har ett jordbruksföretag, eller om du driver ett annat företag på landsbygden som högst omsätter 10 miljoner euro per år och har färre än 50 anställda.

Vilka faktorer påverkar möjligheten att få stöd?

Länsstyrelsen kommer att bedöma din ansökan utifrån vissa kriterier. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.

Hur stort är stödet?

Du kan få 40 procent av dina utgifter i stöd, förutsatt att utgifterna ger rätt till stöd. Stöd beviljas inte till ansökningar som har mindre än 100 000 kronor i stödberättigande utgifter.

Alla utgifter ger inte rätt till stöd. Läs mer om vilka utgifter du kan få stöd för på Jordbruksverkets webbplats.

Skånes prioriteringar

Minskat utsläpp av växthusgaser och ammoniak!

Skåne har en stor potential för biogas. Regionen är tätbefolkad, kunskapen om biogas är stor och erfarenhet finns. Länets djurhållning ger råvara för biogas i form av gödsel. Rötningen gör gödseln till ett bättre gödningsmedel eftersom kvävet blir mer tillgängligt för växterna. Stora mängder råvaror till biogas finns också i form av restprodukter från livsmedelsindustrin. Än så länge är infrastruktur för biogas bristande. Enligt Biogas Syd och Energikontoret Skåne fanns det ca 10 stycken biogasanläggningar i Skåne 2017 om man inte räknar med reningsverk och deponier. 2019 fanns det 31 tankställen för gas enligt Energigas Sverige varav merparten ligger i Malmö, Lund och Helsingborg med omnejd. Biogasanläggningar är dessutom en stor investering. Både stöd för investering och produktion behövs.

Möjligheter till investering

Stöd kan sökas för:

  • Om-, ny- och tillbyggnad av anläggningar för produktion och användning av biogas från stallgödsel
  • Om-, ny- och tillbyggnad av anläggningar för produktion och användning av biogas från andra substrat än stallgödsel
  • Om-, ny- och tillbyggnad av anläggningar för rötresthantering
  • Uppgraderingsanläggning
  • Rörledningar och kulvertar
  • Inköp eller utveckling av programvara

Du kan få stöd för:

  • Köp eller avbetalningsköp av nytt material och ny fast inredning.
  • Tjänster som du köper av konsulter för att planera och genomföra investeringen.
  • Investeringar i inköp eller utveckling av programvara Du kan inte få stöd för lön till anställda i ditt företag och inte heller till eget arbete i enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag för att genomföra investeringen.

Det som inte omfattas av punktlistan ovan går inte att söka stöd för.

När ansöker du?

Det är viktigt att du ansöker om stöd innan du påbörjar din investering. Du får inte ta med utgifter som du har haft innan ansökningsdatumet.

Hur ansöker du?

Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd eller miljöinvesteringar.

Läs noggrant igenom förutsättningarna för stödet innan du ansöker, både på den här sidan och på Jordbruksverkets webbplats. På Jordbruksverkets webbplats får du även mer detaljerad information om hur du ansöker.

Din ansökan handläggs av Länsstyrelsen. När du har skickat in din ansökan får du en kvittens i e-tjänsten med ditt ärendes journalnummer. Det är din bekräftelse på att ansökan är inskickad och du kan därmed börja med de åtgärder du sökt stöd för.

Observera att kvittensen inte är ett beslut om stöd. Om du påbörjar din investering innan du fått beslut behöver du se till att du har annan finansiering, ifall du inte skulle få stödet.

Ansök om utbetalning

När du har fått ditt beslut och din insats är helt klar och alla utgifter är betalda och bokförda ska du ansöka om slututbetalning. Ansök om slututbetalning innan slutdatumet i ditt beslut om stöd. Ansökningar som kommer in försent får avdrag på stödet.

Du kan även ansöka om delutbetalning innan investeringen eller projektet är helt klart. Du kan ansöka om förskottsbetalning av högst hälften av det beviljade stödet, dock högst 250 000 kronor. Myndigheter, regioner och kommuner kan inte få förskottsbetalning.

Registrera din ansökan om utbetalning i Jordbruksverkets e-tjänst där du även laddar upp dina underlag.

Registrera utgifter

Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.

De utgifter du söker stöd för måste vara betalda innan du kan ta med dessa i en ansökan om utbetalning. Du får inte ta med några utgifter där faktura- eller betalningsdatum är före det datum som du skickade in din ansökan om stöd.

Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i.

Guide för ansökan om utbetalning, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.

E-tjänsten kräver inloggning med BankID.

Finansiering

I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.

Mer information om stödet

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om stödet.

Investeringsstöd för biogas, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss