Förädlingsstöd för kortare livsmedelskedja och lokala marknader 2015-2023

Vill du öka din försäljning av förädlade produkter på den lokala marknaden? Då kan du söka det här förädlingsstödet.

Företagsstöd för ökad förädling av jordbruksprodukter till livsmedel finns till för att underlätta förädling för försäljning på den lokala marknaden. Du kan söka stöd för att till exempel bygga en ny anläggning för förädling eller köpa in specialutrustning.

För att få stöd måste din investering bidra till att du förädlar fler jordbruksprodukter till livsmedel och säljer dem direkt på den lokala marknaden. Som lokal marknad räknas handel inom eget och angränsande landskap.

Vem kan få stöd?

Du kan få stöd om du driver ett företag som högst omsätter 10 miljoner euro per år och har färre än 50 anställda.

Vilka faktorer påverkar möjligheten att få stöd?

Länsstyrelsen kommer att bedöma din ansökan utifrån vissa kriterier. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd

Hur stort är stödet?

Du kan få 40 procent av dina utgifter i stöd, förutsatt att utgifterna ger rätt till stöd. Stöd beviljas inte till ansökningar som har mindre än 100 000 kronor i stödberättigande utgifter.

Alla utgifter ger inte rätt till stöd. Läs mer om vilka utgifter du kan få stöd för hos Jordbruksverket.

Skånes prioritering

Länsstyrelsen prioriterar investeringar som leder till en högre förädlingsgrad och därmed ett högre mervärde på jordbruksprodukter. Jordbruksprodukterna som förädlas ska komma till större delen från den lokala marknaden. Investeringar som leder till ny teknik och ny produkt för företaget prioriteras samt investeringar där man visar på samverkanslösningar mellan olika aktörer för att korta livsmedelskedjan

Vilka möjligheter till stöd finns det i Skåne?

Du kan söka stöd för:

  • Inköp eller avbetalningsköp av nytt material och ny fast inredning samt köp av tjänst för ny-, om-, tillbyggnad av anläggning för förädling, inklusive mobil anläggning. 
  • Inköp eller avbetalningsköp av ny utrustning för förädling. 
  • Köp av tjänst av konsulter för att planera och genomföra investeringen om detta direkt kan kopplas till investeringen. 
  • Immateriella investeringar i form av inköp av programvara och patentansökningar, licensavtal samt skydd av upphovsrätt och varumärken eller för köp av tjänst för utveckling av programvara, om detta direkt kan kopplas till investeringen.

Observera att det även finns förädlingsstöd till investeringar som syftar till att skapa nya jobb. Läs mer på sidan: Förädlingsstöd för att skapa nya jobb

Investeringar som inte prioriteras regionalt

  • Investering som görs i företag med en medeltimlön lägre än 140 kr/tim (före sociala avgifter och skatt) efter investeringen. Finns driftsbolag, tas även hänsyn till arbetstid och medeltimlön i driftsbolaget.
  • Investering som syftar till uthyrningsverksamhet. Undantag: När uthyrning sker till annat företag där sökande har kontroll (ingår i styrelsen eller har rätt att teckna firman) eller ägarintresse. När sökande är en juridisk person ska det finnas ett gemensamt ägande mellan det sökande företaget och företaget som uthyrning sker till för att undantaget ska gälla.
  • Investering som görs i företag där den totala arbetstiden är mindre än 860 arbetstimmar efter investering. Förtydligande av begreppet arbetstid: Arbetstiden ska antingen förläggas i primärproduktion eller i den aktuella verksamhetsgrenen. Om det finns driftsbolag ska dessa timmar räknas in vid beräkning av total arbetstid.
  • Investering i företag som förädlar jordbruksprodukter, i tätorter med fler än 3000 invånare.
  • Utveckling av programvara, patentansökan, licensavtal samt skydd av upphovsrätt och varumärke.

När ansöker du?

Det är viktigt att du ansöker om stöd innan du påbörjar din investering. Du får inte ta med utgifter som du har haft innan ansökningsdatumet.

Följande dokument är aktuella när du söker investeringsstöd till ditt företag. Gäller inte projektstöd där nyttan tillfaller fler än ditt företag.

Dokument vid ansökan för alla företagsstöd

  1. Företagets balans- och resultaträkning året före investeringen alternativt tidigare ägares bokslut om det finns tillgängligt. Om det inte går att få tag på ska du skicka med öppningsbalansräkning. Denna ska du också skicka med om ditt företag är nystartat.
  2. Tillstånd eller godkännanden som krävs för investeringen.
  3. Ritningar vid ny-, om- eller tillbyggnad.
  4. Investeringskalkyl och Resultatbudget, Excel, 27.9 kB. i e-tjänsten kallas det "Beräkningsunderlag". Se även instruktion till mallen. Pdf, 1.8 MB.
  5. Lånelöfte eller lånehandlingar om insatsen finansieras med hjälp av banklån.
  6. Utgiftssammanställning Excel, 22.3 kB.
  7. Kopior av jämförbara offerter/prisuppgifter eller annan redovisning av att budgeterade utgifter för investeringen är rimliga (2 offerter/prisuppgifter per utgift). Ta hjälp av Jordbruksverkets mall där du skriver in och sammanställer offerterna. Länk till annan webbplats.
  8. Kopia av ansökan eller beslut om annat stöd om du sökt eller fått sådant
  9. Bedömningsgrund för respektive stöd
  10. Underlag som styrker att du äger, arrenderar eller hyr den fastighet där investeringen skall vara. Det kan exempelvis vara ett utdrag från fastighetsregistret eller en kopia på ett arrendekontrakt eller hyresavtal.

Dokument speciellt vid ansökan om förädlingsstöd

OBS! När du har öppnat någon av dokumenten nedan börja med att "Spara som" och fyll sedan i dina svar. När du sen ska ladda upp filen på "mina sidor" fungera det bara att ladda upp Excel med Office-paketet, inte Open Office m.fl.

Hur ansöker du?

Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd och miljöinvestering.

Läs noggrant igenom förutsättningarna för stödet innan du ansöker, både på den här sidan och på Jordbruksverkets webbplats. På Jordbruksverkets webbplats får du även mer detaljerad information om hur du ansöker.

Din ansökan handläggs av Länsstyrelsen. När du har skickat in din ansökan får du en kvittens i e-tjänsten med ditt ärendes journalnummer. Det är din bekräftelse på att ansökan är inskickad och du kan därmed börja med de åtgärder du sökt stöd för.

Observera att kvittensen inte är ett beslut om stöd. Om du påbörjar din investering innan du fått beslut behöver du se till att du har annan finansiering, ifall du inte skulle få stödet.

Ansök om utbetalning

När du har fått ditt beslut och din insats är helt klar och alla utgifter är betalda och bokförda ska du ansöka om slututbetalning. Ansök om slututbetalning innan slutdatumet i ditt beslut om stöd. Ansökningar som kommer in försent får avdrag på stödet.

Du kan även ansöka om delutbetalning innan investeringen eller projektet är helt klart. Du kan ansöka om förskottsbetalning av högst hälften av det beviljade stödet, dock högst 250 000 kronor. Myndigheter, regioner och kommuner kan inte få förskottsbetalning.

Registrera din ansökan om utbetalning i Jordbruksverkets e-tjänst där du även laddar upp dina underlag.

Registrera utgifter

Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.

De utgifter du söker stöd för måste vara betalda innan du kan ta med dessa i en ansökan om utbetalning. Du får inte ta med några utgifter där faktura- eller betalningsdatum är före det datum som du skickade in din ansökan om stöd.

Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i.

Guide för ansökan om utbetalning, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.

E-tjänsten kräver inloggning med BankID.

Finansiering

I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.

Mer information om stödet

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om stödet.

Investeringsstöd för förädling, Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss