Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

”Eko behöver inte kosta mer”

I Nöbbelöv utanför Kristianstad driver Peter Nilsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna i Skåne, lantbruk med växtodling och dikor som huvudverksamhet. Hans dotter Johanna Holster jobbar också i lantbruket och har hand om gårdens 150 värphöns, som strosar fritt och pickar under äppleträden. Smart Landsbygd träffade dem båda för ett samtal om ekologisk produktion, matsvinn och framtiden.

TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal

Ekologisk produktion

Johanna: Jag tror att den yngre generationen är mer medvetna, fler och fler bryr sig om miljön och klimatet och vet hur viktig maten är. Eller, jag hoppas att den yngre generationen är mer medvetna. För samtidigt finns det snabbmatsrestauranger överallt och mycket av det vi stoppar i oss är importerat ”skräp”. Varför kan vi inte äta det som finns runt omkring oss?
Peter: Till stor del handlar det om att utbilda folk, att få dem som arbetar med mat i kommuner, restauranger, sjukhus och så vidare intresserade av att använda ekologiska produkter. Det pratas mycket om att använda mer ekologisk mat i det offentliga, men jag tycker inte att det händer något. Och nu när maten blivit dyrare är det som om intresset för ekologisk mat försvunnit helt. Vi måste ligga på och berätta varför man ska välja ekologiskt, och visa att det inte behöver kosta mer om man gör rätt val. Det finns ju faktiskt kommuner som ligger långt framme och som visar att det går, som Malmö, Lund och Södertälje till exempel.
Johanna: Vanliga konsumenter behöver också bli mer medvetna om vad eko är. Jag och en kompis ska till exempel spela in filmer till sociala medier för projektet Mera Eko*, där vi åker ut till ekologiska lantbrukare och ställer frågor om sånt som folk undrar över. Det är många som tror att de vet vad eko står för, men de har egentligen ingen koll.
Mer information behövs!
Peter: Och en gemensam vilja och strategi från handeln. Jag hade mjölkkor och eget gårdsmejeri tidigare, men försäljningen var helt avhängig dem som jobbade i affären. När det fanns någon som var intresserad och skyltade med produkterna sålde de bra. Slutade personen och den som tog över inte hade samma intresse, så gick försäljningen ner. Det är svårt när man är beroende av engagemanget från enskilda personer. Att hela tiden behöva ligga på själv går inte, så jag valde att lägga ner.

Matsvinn

Peter: Ja alltså, även här är ju tid en faktor. Man vill ju inte att mat ska gå till spillo, men det är svårt att undvika helt. Förra året hade vi otur med vädret och fick plöja ner ett antal ton morötter. Det kändes inte bra. Då hade man önskat att någon, på ett enkelt sätt och med kort varsel, kunde ta hand om skörden innan den var förstörd och kanske frysa in den. Men någon sådan logistik finns inte för oss idag. Och för den enskilde lantbrukaren är det alldeles för tidskrävande att försöka fixa det själv. Färskvaror som till exempel sockerärtor, sallad och jordgubbar är nog ännu mer sårbara, men jag vet inte hur man ska komma tillrätta med problemet.
Johanna: Jordgubbar borde man göra smoothies av.
Peter: Jo, men kanske det är mer ekonomiskt att låta dem gå till spillo.
Johanna: Men om du ändå ska slänga dem kan du väl lika gärna låta dem bli smoothie?
Peter: Fast om du måste plocka jordgubbarna i andra lådor och dessutom sälja bären billigare för att de inte längre håller högsta kvalitet, då spricker kalkylen snabbt. Vi kan ju inte arbeta gratis för att förhindra matsvinn, det måste finnas lösningar som gör att det lönar sig att ta hand om det som odlas. Det behövs en drivkraft, någon som är intresserad av att ta vara på det som inte används idag, och som kan skapa lönsamhet i det. Även för oss lantbrukare.

Framtiden

Johanna: Jag är jätteintresserad av att prata om ekologisk produktion och djurhållning, och utbilda folk om varför det är viktigt. Men att ta över gården, det gör jag nog inte. Såvida jag inte blir tillsammans med en bonde! Jag har fibromyalgi så jag fixar inte det tunga arbete som lantbruket innebär. Hönsen klarar jag av, men inte allt det andra som pappa gör.
Peter: Jag kör på ett tag till. Inom organisationen Ekologiska lantbrukarna har vi en idé om att starta en webbaserad gårdsbutik för eko. Vi får ju inget gehör från handeln för våra produkter, men kanske det kan vara en lösning att skippa mellanleden och vända oss direkt till konsumenten. Jag som slutade med mjölkkorna för att få det lugnare, men jag vet inte jag...

Artikel publicerad i Smart landsbygd nr 2 2024

Läs om projektet Mera Eko i Smart Landsbygd nr 2/2023.

logotyp EU

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss