Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Se upp mördarsniglar – här kommer några fullfjädrade jägare!

Kan man träna ankor att äta mördarsniglar? Absolut, säger Anette Nilsson på Boäng utanför Röstånga. I hennes och maken Stefans stora trädgård smaskar ankorna glatt i sig alla mördarsniglar – oavsett storlek.

 – När vi flyttade hit för drygt 20 år sedan anlade vi en stor köksträdgård, en potager med både blommor och grönsaker, berättar Anette. Huvudsyftet var att bli självförsörjande på grönsaker, men köksträdgården har fört med sig mycket annat också. Till exempel håller jag föreläsningar om att odla, säljer plantor och tar emot studiebesök. En bok har det också blivit, Den blomstrande köksträdgården.

Men köksträdgården kunde mycket väl ha varit allt annat än blomstrande. Några år efter inflyttningen invaderades nämligen trädgården av mördarsniglar.

– Stefan och jag var ute varje kväll med pannlampor och plockade, säger Anette. Totalt själsdödande och inte särskilt hållbart för äktenskapet i längden!

El och ankor – ett vinnande koncept

För att lösa problemet tillverkade de ett strömförande snigelstaket som sattes runt trädgården. Staketet hindrade nya sniglar från att ta sig in, men de som redan var där fortsatte föröka sig i rask takt. Det var då som tanken på ankor föddes.

– Jag pratade med andra odlare som hade ankor som snigeljägare och fick köpa en kull ällingar av rasen svensk gul anka, berättar Anette. Att det blev just den rasen är extra kul eftersom den kommer bara en liten bit härifrån, från Svalöv och Billinge.

När ällingarna kom till Boäng var de 8–9 veckor gamla och hade redan lärt sig leta mat, däribland mördarsniglar, av sina föräldrar. Och det är det som är knepet enligt Anette, att ällingarna ”uppfostrats” att äta mördarsniglar.

– Att det bara är myskankor som äter mördarsniglar stämmer inte, jag tror många ankraser gör det, menar Anette. Vad som däremot är viktigt är att ällingarna blir intränade under våren så de är redo att leta sniglar i maj, då gör de störst nytta. Dessutom är mördarsniglarna oftast mindre tidigt på våren, vilket är bra. Det är inte helt lätt för en liten ankunge att svälja en fullvuxen mördarsnigel …

Ägg och kött extra bonus

Under odlingssäsong får Anettes ankor snällt hålla sig utanför köksträdgården och istället äta sniglar i övriga trädgården, men på senhösten och vintern – när de inte kan göra någon skada i potagern – släpps de in för att kalasa.

– Under våra sex år med ankor har vi helt sluppit att plocka sniglar, säger Anette. Dessutom förser ankorna oss med goda ägg från mars till augusti som extra bonus.

En del kött blir det också eftersom Anette bara behåller en liten flock över vintern, resten slaktas av. På våren ruvas nya ällingar fram för att framåt sommaren vara fullfjädrade snigeljägare.

– Några ällingar stannar kvar på Boäng och några säljer vi till andra odlare, berättar Anette. Intresset för att ha en flock har ökat, det märks. Vi brukar själva ha 6–8 djur och de håller trädgårdens drygt 6 000 kvadratmetrar snigelfria utan problem. Det är så skönt!

Text: Ultika Petersén Foto: Nils Bergendal

 

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss