Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Trulssons satsar vidare på den ekologiska mjölken

2018 berättade Smart landsbygd om Trulssons i Ingelsträde, familjelantbruket som valde att ställde om till ekologisk mjölkproduktion i mjölkkrisens spår. Nu har det gått drygt tre år sedan gården KRAV-certifierades och vi undrar: vad har hänt sedan dess?

Text: Ulrika Petersén Foto: Nils Bergendal

När bröderna Jan och Hans-Olle Trulsson stod inför ultimatumet att lägga av eller ställa om till eko, så föll valet på det sistnämnda. En gård utan mjölkkor var inget för dem och ekologisk produktion kändes lockande. Främst ekonomiskt (då var mjölkpriset för eko betydligt högre jämfört med konventionellt), men även för att de såg andra värden i det ekologiska. Sedan omställningen har det nu gått drygt tre år och mycket har hänt. Det viktigaste är att den yngre generationen satsar för att så småningom ta över.

– Vi har startat ett nytt företag och bestämt oss för att försöka driva lantbruket vidare, berättar Jans dotter Caroline Trulsson. Så vi i den yngre generationen arbetar mer på gården nu, även om vi fortfarande har andra arbeten också.

En annan förändring är att inredningen i det befintliga stallet bytts ut och att man förberett för tillbyggnad och utökning av verksamheten. En ansökan om investeringsstöd för har skickats in till Länsstyrelsen och i skrivande stund väntar Trulssons hoppfullt på svar.

– I samband med att vi bytte inredning drog vi också ner på antalet koplatser, säger Caroline. Nu har vi bättre ko-komfort med bredare och mjukare liggplatser, men ändå samma årsproduktion. Vi har också ställt om mer mark till eko och brukar mer mark än vad vi gjorde för tre år sedan.

Nya utmaningar i klimatkrisens spår

Då 2018, när omställningen var helt ny, hade de främst två utmaningar med det ekologiska lantbruket. Den ena var att uppnå bra kvalitet på grovfodret, den andra att få korna att beta tillräckligt. Genom att bli bättre på att ta vara på betesvallarna, till exempel genom att putsa, vattna och växelbeta, har man kommit tillrätta med problemen och lockat korna att beta mer.

– På så vis mjölkar de bra även under sommaren, säger Caroline. En annan utmaning för ekologiskt är däremot är att hålla koll på fosforbalansen så att vi inte utarmar jorden på sikt. Just nu går det bra, men som sagt – vi håller koll så balansen inte förändras.

Det finns också andra utmaningar att förhålla sig till. Den pågående klimatförändringen har gjort att Trulssons fått tänka mer på att till exempel buffra foder och planera ytterligare för att kunna vattna grödor. Framöver vill de också utöka eko-arealen, men för det krävs fler betande djur. Ett positivt besked på investeringsstödet är alltså efterlängtat.

Utmaningarna till trots – ångrat omställningen har de inte gjort.

– Priset för ekologisk mjölk täcker inte merkostnaderna för att uppfylla de högre kraven som ställs på produktionen, säger Caroline. Ideologiskt vill vi vara en del av eko, inte minst för att en märkning gör det enklare för konsumenten att förstå vad de betalar extra för. Vi tycker det är roligt att driva ekologiskt lantbruk och hoppas vi kan bidra till att konsumenterna är villiga att betala för det vi gör extra för djur och miljö. Så ja, trots ekonomiska tvivel ibland känner vi att vi gjorde rätt som ställde om.

Artikel publicerad i tidningen Smart landsbygd nr 2 2021 Pdf, 4.2 MB.

Tidigare nummer av Smart landsbygd som de var med i Pdf, 4.2 MB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss