Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samarbete får foodtruckarna att rulla i Skåne

I januari 2017 kom det allra första numret av Smart landsbygd ut. Omslaget pryddes av Anneli Idman, som från sin foodtruck i Kristianstad serverade vegetarisk mat lagad på lokalt odlade råvaror. Då hade hon varit igång med verksamheten i drygt ett år. Nu några år senare undrar vi: vad har hänt sedan dess?

Text: Ulrika Petersén Foto: Nils Bergendal

– När det gäller foodtruckar i allmänhet har det hänt jättemycket i Skåne, framför allt i de sydvästra delarna, berättar Anneli. Där är det numera så många truckar att de börjar få ont om platser att stå på. Här i Kristianstad har utvecklingen inte gått lika snabbt. Faktum är att jag fram till i somras var den enda foodtrucken i kommunen! Nu är vi två stycken, men det finns definitivt plats för fler.

Vad gäller Anneli själv är det också en del som har hänt. Efter några tuffa första år då det var svårt att få tillstånd att stå med trucken inne i Kristianstad, rullar det nu på betydligt lättare. Tillstånden är inte längre några problem och Annelis vegetariska mat mättar många hungriga lunchmagar, både i centrala Kristianstad och utanför sjukhuset och högskolan.

– Nu i coronatider känns en foodtruck helt rätt; kunderna köar i friska luften, hämtar maten och äter den någonstans där de kan hålla avstånd, säger Anneli. Så luncherna funkar bra. Dessvärre har pandemin satt stopp för alla event och festivaler, som står för en viktig del av omsättningen.

Bra mat alla dagar i veckan

Att det är kämpigt just nu är en upplevelse som Anneli delar med andra foodtruckföretag i föreningen Skåne Street Food, där hon är medlem. Föreningen verkar för utvecklingen av gatumat i Skåne och hjälper bland annat till med att hitta bra event att stå på. Nu när alla event är inställda gäller det att hitta nya sätt att få snurr på verksamheten – och då är samarbete viktigare än någonsin.

– I Kristianstad saknades det till exempel truckar utanför sjukhuset de dagar då jag inte var där, säger Anneli. Jag berättade om det i föreningen och några från Malmö nappade. Nu står det en foodtruck utanför sjukhuset varje dag – och när kunderna vet att det alltid finns bra mat på plats är det fler som handlar sin lunch där. Så samarbetet gynnar oss alla: mig, kunderna och de andra foodtruckarna.

Kriteriet för att få vara med i Skåne Street Food är att maten man serverar håller hög kvalitet och så långt som möjligt tillagas av lokalt producerade råvaror. Det går helt i linje med Annelis egen inställning. Hennes flaggskepp, bönburgaren, gör hon till exempel av bönor som odlas utanför Kristianstad. Burgaren har varit med sedan starten, men även med den har det hänt en del.

– Förutom att servera bönburgare från trucken har jag börjat vakuumförpacka biffarna så kunderna kan tillaga dem hemma, berättar Anneli. Nu säljer jag biffar både från trucken, i REKO-ringar och till restauranger och jag skulle gärna utveckla konceptet ännu mer. Det finns visserligen gott om vegetariska burgare på marknaden, men vegetariska burgare producerade av lokalt odlade bönor finns det inga. Så det är en nisch jag nog satsar mer på framöver!


TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal

Artikel publicerad i tidningen Smart landsbygd nr 1 2021 Pdf, 21.7 MB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss