Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fattigmanskons revansch

Foto:Nils Bergendal

Från ”fattigmansko”, till att i det närmaste försvinna från gårdarna helt, till att idag vara det hetaste heta på tallriken – geten har sannerligen gjort en klassresa som heter duga.
På Glada Geten i Lilla Oberöd utanför Tyringe märks det ökade intresset och kunderna kommer från alla håll.

TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal

Storsäljaren är osten Getrud, namngiven efter vår killing som kidnappades för ett par
år sedan, berättar Victoria Winberg, som driver Glada Geten tillsammans med sin
man Henrik Mårtensson. Osten kom till av en ren slump.
– Jag skulle göra en blåmögel, men glömde att tillföra möglet... Sen lagrade jag osten bland de andra blåmögelostarna, så den mognade så att säga från ”fel” håll – och blev jättegod.
Ostmisstaget fick alltså ett lyckligt slut och det fick historien med Getrud också. Hon räddades ur en varm bil på Söder i Stockholm och återvände till kompisarna på gården. I år fick Getrud för första gången en egen killing och tillsammans med hundra andra killingar, som de 70 mjölkgetterna hos Glada Geten sammanlagt fick, springer han runt i en hage och har det bra.
– För några år sedan var det ett inslag på radio om att killingar dödas direkt efter födseln eftersom ingen vill ha köttet, säger Henrik. Efter det fick vi massor av frågor från kunderna. Och ja, en del av våra killingar går till slakt, men att slå ihjäl dem direkt vid födseln det har vi aldrig gjort.

Fin nog åt Michelin

Att ta tillvara på köttet är alltså viktigt för Glada Geten, som till exempel gjort sin egen
korv. På senare tid har deras getter även gjort entré på finkrogen, bland annat den tvåstjärniga restaurangen Daniel Berlin i Skåne-Tranås.
– Överlag har efterfrågan på våra produkter ökat rejält sedan vi startade för fem år sedan, vilket i och för sig inte är så konstigt, berättar Henrik. Då var vi nämligen fyra företag som hade mjölkgetter i Skåne, idag är det bara vi kvar.
Henrik och Victoria mjölkar getterna en gång per dag från april fram till oktober, sen går getterna i sin och vilar upp sig under vintern. Varje get ger ungefär 1,5 liter mjölk per dag och det behövs cirka tio liter mjölk till ett kilo ost. Hos Glada Geten tillverkas alla typer: hårdost, mjukost, vit- och blåmögel samt den varumärkesskyddade Eldosten,
vår svenska motsvarighet till Halloumi. Ostarna säljs på plats i gårdsbutiken, via återförsäljare och i ett antal skånska REKO-ringar.
– Förr stod vi ofta ute på marknader och då kunde det hända att vi åkte iväg med en massa ostar och kom hem igen med nästan allihop, säger Victoria. Med REKO-ringen vet vi i förväg hur mycket vi kommer att sälja, ett perfekt koncept för oss småproducenter.
Nu, efter fem år, känner de att verksamheten börjar bära sig, men resan dit har inte alltid varit enkel.
– Då är det skönt att vi haft varandra – och getterna, säger Henrik. För när det är jobbigt finns det inget som hjälper så bra som att gå ut i hagen och sätta sig hos dem. En stund där och man mår bra igen!

Artikel publicerad i tidningen Smart landsbygd nr 2 2019 Pdf, 3.2 MB.

FAKTA: Svenska getter i siffror

Vid Geträkningen 2018, som skattade antalet getter i riket, hade Sverige 20 000 getter, vilket är ungefär en tredjedel så många som vid jordbruksräkningen 1927 då antalet uppgick till 66 000. Det är i sin tur mer än en halvering jämfört med första delen av 1800-talet då antalet varierade mellan 155 000 och 180 000. Från 1927 och framåt reducerades antalet getter år för år och efter kriget försvann de plötsligt ur jordbruket. Mellan 1944 och 1951 minskade antalet getter från 34 500 till endast 7700 djur. Bottennoteringen nåddes 1989 då det fanns blott 4 300 getter i Sverige men sedan 2003 har de ökat år för år.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss