Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skånska päror blir pommes i världsklass

Det började med två kompisar, en liten grön vagn och ett ton närodlad ekologisk potatis. Idag har Green Fries fem anställda, en nybyggd produktionslokal och tillagar 135 ton pommes frites till restauranger runt om i Sverige och Danmark. Men den lilla gröna vagnen hänger kvar än!

Text: Ulrika Petersén

Varje sommar sedan 2015 har barndomsvännerna Simon Karlsson och Fritjof Torstensson dragit runt på festivaler med sin gröna matvagn och serverat handskurna pommes tillagad av skånsk, kravodlad potatis.

– Idén föddes när vi var ute och backpackade efter gymnasiet, berättar Simon. Men vi var världens sämsta backpackers för vi åt upp alla våra pengar!

Inte minst blev det en hel del hamburgare och pommes frites, och medan hamburgarna ofta var goda var det sämre ställt med pommesen. Utom på ett ställe. Så Fritjof frågade Simon, som är kock, om man inte kunde göra sådana själv hemma och Simon svarade” Jo, lätt!”. Och fröet till Green Fries var sått.

Stadig tillväxt

Väl tillbaka i Sverige jobbade Simon och Fritjof ihop pengar till sin matvagn och började experimentera sig fram för att hitta den perfekta pommesen. Att den skulle vara gjord på skånsk potatis var en självklarhet, likaså att den skulle vara ekologisk.

– Få känner till att i stort sett all restaurangpommes är importerad, ingen av de stora hamburgerkedjorna har till exempel svenskproducerad pommes, säger Simon. Dessutom innehåller nästan all pommes tillsatser, så kallad coating, för att den ska bli krispig. Det gör inte vi, vi använder bara potatis och rapsolja. Ekologisk och skånsk den också!

Produktionen sker på Fritjofs föräldragård utanför Hässleholm och potatisen odlas av en lantbrukare några kilometer därifrån. Så har det varit ända sedan Green Fries startade. I övrigt är det mycket som har förändrats.

– Första året gjorde vi allting själv, berättar Fritjof. Vi tvättade potatisen, skar den och friterade – allt i vår lilla vagn. När restaurangerna började visa intresse och produktionen ökade behövde vi mer plats och byggde om ett rum på gården så vi kunde står där istället. Men inte heller det räckte och 2018 byggde vi till en helt ny länga, med produktionsdel och frysrum.

Sökes: skånsk, ekologisk sötpotatis

Idag levererar Green Fries till ett antal restauranger i Sverige och Danmark, och förutom Simon och Fritjof är numera tre personer till anställda i företaget. Utvecklingen har alltså gått i rask takt för Green Fries, som även börjat spåna på andra produkter. En är att hitta ett användningsområde för potatisspillet som uppstår när potatisarna skärs ner till pommes.

– Vi vill inte ha något spill i produktionen utan strävar efter att ta hand om hela potatisen, säger Fritjof. Så nu funderar vi på hur de små potatisbitarna kan förvandlas till en egen produkt.

En annan är fries gjorda av sötpotatis, något som efterfrågas stort av många restauranger.

– Sötpotatisfries är jättepopulärt, men tyvärr är de svårare att göra än vanliga pommes, berättar Simon. Dels är den ekologiska produktionen av svensk sötpotatis inte särskilt stor – och det är svensk, helst skånsk, sötpotatis vi vill ha. Dels är det extremt svårt att göra krispiga sötpotatisfries utan att använda coating.

Att det är svårare betyder dock inte att det är omöjligt och Green Fries är helt inställda på att framöver få igång en produktion. Samtidigt med allt detta ska de båda kompisarna skriva en bok!

– Vi kontaktade ett förlag som nappade direkt på idén, så det projektet kommer att sysselsätta oss ett tag framöver, säger Simon.

Och hur var det nu med Simons uttalande om att det är lätt att göra god pommes?

– Att göra EN god portion var ingen konst, men att få till en hög och jämn kvalitet – gång efter gång, ton efter ton – har krävt en del jobb, menar Fritjof.

– Även om vi alltid använder samma potatissort så förändras vatten- och stärkelsehalten beroende på vädret, säger Simon. Och vädret har som bekant varierat, med allt från jätteblött till supertorrt. Därför krävs det en hel del testande och provsmakande varje år innan vi är nöjda och kan gå igång med produktionen. Men sen är det lätt!

 

Visste du att …

… en av Sveriges första pommes fritesfabriker låg i Bjärlöv norr om Kristianstad? Den startades på 60-talet av Bertil Nicklasson och var i drift en bit in på 70-talet. Bertil var för övrigt bror till Fritjofs farmor, så det där med pommes ligger i blodet.

FAKTA: Söt potät på G även i Sverige

Sötpotatis är, namnet till trots, inte släkt med vår vanliga potatis. Istället är det en krypande ört i familjen vindeväxter, och det är växtens rotknölar man äter. Sötpotatis är ursprungligen en tropisk växt, men idag sker kommersiell odling så långt norrut som i norra Kanada.

– Kanadas lyckade produktion tillsammans med den stora efterfrågan på sötpotatis gjorde att HIR tillsammans med SLU drog igång ett projekt häromåret för att se om vi i Sverige också kan odla sötpotatis i stor skala, berättar Oskar Hansson, rådgivare på HIR Skåne. Och det ser lovande ut! När alla parametrar stämmer går det att få till en riktigt bra skörd i den södra delen av landet.

Sötpotatis förökas vegetativt, men ännu finns ingen sticklingsproduktion i Sverige. Försök pågår och om det faller väl ut kan flera mellanhänder i produktionen kapas, vilket skapar större säkerhet i odlingarna.

– Sötpotatis är en komplicerad gröda, men de som lär sig odla den har mycket att tjäna, menar Oskar. En av deltagarna i projektet ökar till exempel sin odling från 0,5 hektar 2019 till 2 hektar 2020, så det är definitivt kommersiellt gångbart. Sötpotatis är dessutom en väldigt frisk gröda som inte kräver några växtskyddsmedel. Så ja, den svenska produktionen ligger verkligen i startgroparna för att komma igång ordentligt.

Är du intresserad av sötpotatisprojektet eller vill odla själv? Kontakta Oskar på oskar.hansson@hushallningssallskapet.se.

Lyssna även på Radio kristianstads intervju med Oskar Hansson angående odling av sötpotatis. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss