Vattenorganisationer och luftvårdsförbund
Vattenorganisationer och luftvårdsorganisationer är ideella organisationer som jobbar nationellt, regionalt eller lokalt med olika frågor inom vattenvård och luftvård. Länsstyrelsen bidrar till arbetet på olika sätt.
Länsstyrelsen medverkar till arbetet i olika vattenorganisationer och luftvårdsorganisationer. I vissa organisationer är vi medlemmar och i andra fall ger vi endast råd och stöd till organisationerna.
Vattenorganisationer
Vattenvårdsförbund, vattenvårdsföreningar, vattenförbund och vattenråd är ideella organisationer där kommuner, markägare, kraftbolag, industrier och andra intressenter kan ingå. Länsstyrelsens roll i organisationerna kan vara mycket varierande.
De olika vattenorganisationerna är regionala eller lokala samverkansorgan. Här kan deltagarna mötas och diskutera sig fram till gemensamma lösningar i vattenfrågor. Länsstyrelsen kan i vissa fall vara medlem i organisationerna och kan ha en samordnande och stödjande roll.
Skånska vattenvårdsförbund och vattenråd
Det finns flera vattenvårdsförbund i Skåne. De ansvarar för övervakning av vattenområdet inom regionen samt organiserar vattenåtgärder.
Vattenråd är en ny samverkansform kring vattenområden. Aktörer inom ett eller flera avrinningsområden kan tillsammans bilda ett vattenråd, i vilket man diskuterar sig fram till ett gemensamt sätt att förvalta de lokala vattenresurserna.
Vattenrådet ska sträva efter att ha en helhetssyn över frågor som rör grundvatten, ytvatten och kustvatten, men rådet ska även skräddarsys efter områdets lokala behov. Ett vattenråd skall involvera alla som berörs och ge alla lika möjlighet att komma till tals.
Aktiva och väl fungerande vattenråd har förutsättningar att bli en viktig och inflytelserik röst i den samverkan som föregår beslut i vattenförvaltningsfrågor. Ett förslag som passerat genom ett vattenråd får en extra styrka genom att det är väl förankrat bland berörda aktörer.
Kontaktuppgifter till vattenvårdsförbund och vattenråd finns även på Vattenmyndigheterna.se.
Vattenvårdsförbund
Det finns flera vattenvårdsförbund i Skåne. De ansvarar för övervakning av vattenområdet samt organiserar vattenåtgärder. I vattenvårdsförbunden finns representanter för kommuner, industrier, landsting, företag, jordbruksorganisationer och ibland andra lokala intressenter.
Vattenvårdsförbund i Skåne
Kävlingeåns vattenvårdsförbund
Nordvästskånes kustvattenkommitte (Hav)
Skräbeåns vattenvårdskommitté (Webbsida tillfälligt nere)
Sydkustens Vattenvårdsförbund (Hav)
Sydvästskånes grundvattenkommitté
Vattenvårdsförbundet för västra Hanöbukten (Hav)
Öresunds Vattenvårdsförbund (Hav)
Vattenråd
Organisationer och privatpersoner inom ett eller flera avrinningsområden kan tillsammans bilda ett vattenråd. I ett vattenråd diskuterar man sig fram till ett gemensamt sätt att förvalta de lokala vattenresurserna.
Vattenrådet ska sträva efter att ha en helhetssyn över frågor som rör grundvatten, ytvatten och kustvatten, men rådet ska även skräddarsys efter områdets lokala behov. Ett vattenråd skall involvera alla berörda och ge dem lika möjligheter att komma till tals.
Aktiva och väl fungerande vattenråd kan vara viktig och inflytelserik röst i vattenförvaltningsfrågor. Ett förslag som passerat genom ett vattenråd får extra styrka genom att det är väl förankrat bland berörda aktörer.
Vattenråd i Skåne
Kristianstadsslättens grundvattenråd
Lagans vattenråd
Nybroån, Kabusaån och Tyge å vattenråd
Sydvästra Skånes vattenråd
Kontakt
Vibeke Lirås
vibeke.liras@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 14 67
Luftvårdsorganisationer
Luftvårdsförbund och luftvårdsföreningar är ideella organisationer där kommuner, företag och andra organisationer är medlemmar. Luftvårdsorganisationerna arbetar för att samordna åtgärder som förbättrar luftkvalitén i regionen och i hela landet.
Länsstyrelsen ger stöd och råd till organisationerna.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.