Når vi miljömålen?
Länsstyrelsen övervakar utvecklingen i miljön och följer upp de nationella miljömålen genom olika indikatorer.
Varje år bedömer vi på Länsstyrelsen om länen kommer att nå de uppsatta miljömålen. Bedömningarna baseras bland annat på provtagningar, undersökningar, indikatorer och kunskap om miljön i länet.
Når vi miljömålen i Skåne?
Varje år bedömer Länsstyrelsen Skåne om vi kommer att nå miljökvalitetsmålen i tid. Till vår hjälp använder vi bland annat statistik som kallas miljömålsindikatorer och resultat från miljöövervakning. Vi beskriver vad som gjorts under året och analyserar vad som mer behöver göras. För tolv av målen bedömer vi om målen kommer att nås till uppföljningsåret och om utvecklingen är positiv eller negativ.
Våra bedömningar rapporterar vi till nationella myndigheter, och materialet blir underlag till framtida propositioner. Vi lägger även ut bedömningstexterna, kompletterade med diagram, faktarutor och annat, på vår webbplats Miljötillståndet i Skåne.
Miljötillståndet i Skåne, www.skanesmiljomal.info Länk till annan webbplats.
Uppföljning av miljömål
Varje miljömål följs upp av flera indikatorer. Dessa är ett stöd för bedömningen men används även för att informera om miljöutvecklingen.
För att kunna mäta och följa upp tillståndet i miljön och effekterna av miljöarbete används indikatorer. Indikatorer baseras på statistik och resultat av provtagningar och undersökningar som bearbetats för att kunna följa utvecklingen från år till år.
Varje år bedömer vi hur troligt det är att de miljömål som gäller för länet nås till 2030. Mycket bra miljöarbete pågår, men det går för långsamt. Flera miljömål kommer inte att nås. Uppföljningen görs i alla län, och Naturvårdsverket sammanställer de regionala resultaten till en nationell bedömning. Detta är underlag till den svenska miljöpolitiken.
För att nå miljömålen behöver vi jobba strukturerat med att genomföra olika åtgärder. Varje län jobbar med olika regionala åtgärdsprogram. På webbplatsen Sveriges miljömål listas alla indikatorer som används för uppföljning, både på nationell och regional nivå.
Sveriges miljömåls webbplats Länk till annan webbplats.
Miljöövervakning stödjer uppföljningen
Vi övervakar utvecklingen i miljön genom regelbundna undersökningar, så kallad miljöövervakning. Det handlar bland annat om provtagningar i vatten och inventeringar av djur och växter. Resultaten från miljöövervakningen används för att bedöma utvecklingen i miljön och möjligheten att nå miljömålen.
Vad är RUS?
RUS är ett samverkansorgan som ska stödja, vägleda och samordna länsstyrelsernas arbete och det regionala arbetet i miljömålssystemet. Förkortningen RUS står för Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet.
RUS har hand om för länsstyrelsernas gemensamma uppgifter och samordning mellan olika berörda parter, inklusive nationella myndigheter och kommuner. Det innebär uppgifter inom hela miljömålsuppdraget, såväl uppföljning som mål och åtgärdsarbetet.
Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemets (RUS) webbplats Länk till annan webbplats.
Vägledning för näringslivets arbete med miljömålen
RUS har tagit fram olika vägledningar för näringslivets arbete med miljömål och miljödelarna av Agenda 2030.
Materialet är diskuterat och förankrat i ett projekt där flera parter deltagit: berörda länsstyrelseverksamheter, Karlstads kommun, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Företagarna, Svenskt Näringsliv och branschorganisationer till dem samt regeringens tidigare miljömålssamordnare för näringslivet.
Ambitionen är att materialet ska vara till nytta för företag och myndigheter och stimulera till nya samverkansprocesser och initiativ i länen.
Materialet består av:
- Generell vägledning riktad till myndigheter, kommuner och offentliga organisationer
Pdf, 783.9 kB, öppnas i nytt fönster.
- Generell vägledning riktad direkt till företag, med fokus på små och medelstora företag
Pdf, 472.4 kB, öppnas i nytt fönster.
- Branschspecifik vägledning för bygg- och fastighetsbranschen
Pdf, 533.2 kB, öppnas i nytt fönster.
- Branschspecifik vägledning för bildemonterare
Pdf, 239.7 kB.
- Branschspecifik lathund för bildemonterare
Pdf, 524.1 kB.
Kontakt
-
Jeanette Schlaucher
Specialist, enhetschef
E-post till Jeanette Schlaucher
Telefon 010-2241370
-
Susanne Åberg
Miljöstrateg
E-post till Susanne Åberg
Telefon 010-2241708
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.