Fossilfri mat
Hur får vi till en hållbar och fossilfri matproduktion? Det har vi försökt ta reda på i ett samverkansprojekt med nyckelaktörer inom skånsk livsmedelsindustri.
Genom dialog och workshopar med centrala aktörer i värdekedjan för livsmedel diskuterar vi definitioner, varumärken och betalningsvilja för fossilfria livsmedel. Länsstyrelsen Skånes roll är att vara möjliggörare och att koordinera aktörer i värdekedjan utifrån befintlig kunskap på området.
Projektets resultat
Vi har bland annat tagit fram broschyren "Fossilfri livsmedelsproduktion för en hållbar framtid i Skåne".
Fossilfri livsmedelsproduktion för en hållbar framtid i Skåne Pdf, 1.8 MB.
Det här diskuterade vi
Några av de frågeställningar som togs upp i projektet var:
- Vad är fossilfri mat?
- Går det att producera fossilfri mat med befintlig teknik?
- Vad kostar det att producera fossilfri mat?
- Finns det en vilja att betala för fossilfri mat? Finns det någon aktör som är villig att betala för dessa produkter eller detta mervärde.
Projekttid och finansiering
Projektet pågick mellan januari 2023 och december 2024.
Finansiärer är Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne. Partner är Livsmedelsakademin.

