Vattenverksamhet

Ska du anlägga en brygga, leda bort vatten eller utföra någon annan vattenverksamhet? Då kan du behöva anmäla åtgärden till Länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd för den.

Vattenverksamhet är arbeten och anläggningar i vatten som förändrar vattenområdens djup, storlek eller läge. För att få utföra vattenverksamhet behöver du oftast anmäla eller ansöka om tillstånd. Du behöver också se till att vissa krav är uppfyllda och att lämpliga skyddsåtgärder genomförs för att begränsa den negativa påverkan på vattenmiljön.

Vad räknas som vattenverksamhet?

Vattenverksamheter är åtgärder som på något sätt påverkar vattenområden. Det kan vara åtgärder som ökar eller minskar vattenmängden, påverkar den omgivande miljön eller vattenområdets storlek. Miljöbalken delar upp vattenverksamheter i åtta olika kategorier.

Några exempel på den här typen av åtgärd är att:

  • anlägga eller ta bort en brygga, pir, damm, vägtrumma, bro eller bropelare
  • dra kabel- och ledning, lägga rör eller göra kulvert.

Några exempel på den här typen av åtgärd är att:

  • anlägga vägbank, pir, tryckbank, erosionsskydd eller andra förstärkningsåtgärder
  • utöka land
  • påla för anläggningar eller förtöjning.

Ett exempel på den här typen av åtgärd är att ta ut vatten för dricksvatten, bevattning eller kylning.

Exempel på den här typen av åtgärd är att gräva, muddra eller rensa diken.

Exempel på den här typen av åtgärd är att:

  • reglera vattennivån (till exempel via regleringsmagasin)
  • gräva om vattendrag
  • anlägga våtmark.

Exempel på den här typen av åtgärd är att:

  • leda bort grundvatten tillfälligt under byggnation eller kontinuerligt från garage, källare eller andra byggen under mark
  • gräva eller borra brunn
  • ta ut vatten för dricksvatten, bevattning eller kylning.

Exempel på den här typen av åtgärd är att anlägga en infiltrationsdamm eller infiltrationsbrunn med tillhörande pumpverk och intagsledningar.

Exempel på den här typen av åtgärd är att dika ut, valla in eller sänka av ett vattenområde för att varaktigt skydda mot vatten.

Kan jag anmäla anläggande eller förstärkning av erosionsskydd eller krävs det tillstånd?

Länsstyrelsen Skåne hänvisar i de flesta fall ärenden om anläggande eller förstärkning av erosionsskydd till Mark- och miljödomstolen för tillståndsprövning. En tillståndsprövning kan även inkludera strandskyddet. Kontakta därför först länsstyrelsen innan du ansöker om strandskyddsdispens hos kommunen!

Hårda erosionsskydd (t ex stenskoning) har varit det vanliga sättet att skydda sin egendom från erosionsskador. Problemet med dessa är att erosionsproblemen ofta flyttas och inte sällan drabbar andra fastighetsägare. Länsstyrelsen kan kräva att erosionsskydd (och andra vattenanläggningar) som saknar tillstånd måste tas bort om de orsakar skada på allmänna eller enskilda intressen. En anmälan om vattenverksamhet utgör inte ett sådant tillstånd. Om det är troligt att en åtgärd eller anläggning kommer att orsaka skada på allmänna eller enskilda intressen så bör den enligt Länsstyrelsen Skåne därför istället tillståndsprövas. Information om hur du ansöker om tillstånd hittar du här.

Anläggande eller förstärkning av erosionsskydd hänvisas i de flesta fall till Mark- och miljödomstolen för tillståndsprövning.

Anmäla eller ansöka om tillstånd

För att få bedriva vattenverksamhet behöver du oftast göra en anmälan till Länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen. För mindre omfattande vattenverksamheter räcker det med en anmälan. Det finns också vattenverksamhet som varken kräver anmälan eller tillstånd.

När behöver du inte anmäla eller ansöka om tillstånd?

Vissa vattenverksamheter behöver du varken anmäla eller ansöka om tillstånd för. Vid akuta situationer får du också utföra vissa åtgärder utan att i förväg ansöka om tillstånd. Du behöver till exempel inte anmäla eller ansöka om tillstånd för:

  • vattenverksamhet där det är uppenbart att allmänna eller enskilda intresse inte kommer att skadas
  • rensning av vattenområde som genomförs för att återställa förändring av vattenloppet eller bibehålla vattnets djup eller läge, såvida det inte riskerar att skada fisket
  • anläggningar för odling av fisk, musslor eller kräftdjur (prövas enligt annan lagstiftning)
  • vattentäkter för en- eller tvåfamiljsfastighet, eller jordbruksfastighets husbehovsförbrukning eller värmeförsörjning.

Du behöver dock alltid ansöka om tillstånd för att få utföra markavvattning.

Anmäla om vattenverksamhet

Vid mindre omfattande vattenverksamheter behöver du inte alltid tillstånd, utan kan istället anmäla åtgärden till Länsstyrelsen.

Ansöka om tillstånd för vattenverksamhet

För vattenverksamhet av större omfattning behöver du ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen, efter att du har haft samråd med Länsstyrelsen och andra som kan vara berörda. Du kan behöva ansöka om tillstånd även för en vattenverksamhet av mindre omfattning. Det gäller till exempel om åtgärderna kan påverka värdefull natur eller om någon enskild påverkas och inte samtycker.

Bevattning

Alla som tar ytvatten för bevattning måste känna till Länsstyrelsens riktlinjer för bevattning.

Information och riktlinjer för bevattning

Kontakt

Länsstyrelsen Skåne

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss