Risk för vattenbrist i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Kulturmiljöprogram: Blankhult

Blankhult består av tre välbevarade gårdar och ett omgivande ålderdomligt odlingslandskap. Alla tre gårdarna är i mycket bra skick. Genom området löper vällagda stengärdsgårdar och fägator, som ger det en småskalig och ålderdomlig karaktär. Vid Simontorp finns en välbevarad stenvalvsbro och en äldre kvarn vid Simontorpsån.                        

Blankhult består av tre välbevarade gårdar och ett omgivande ålderdomligt odlingslandskap. Den norra gården är uppförd i skiftesverk av obehandlat kärnvirke. Den västra är delvis kringbyggd och har en del genuina detaljer. Boningshuset påminner om en ryggåsstuga. Den södra gården är större med huvudbyggnad i herrgårdsstil. Alla tre gårdarna är i mycket bra skick. Genom området löper vällagda stengärdsgårdar och fägator, som ger det en småskalig och ålderdomlig karaktär. Vid Simontorp finns en välbevarad stenvalvsbro och en äldre kvarn vid Simontorpsån.

Motiv för bevarande

Blankhult är en välbevarad och representativ mindre by i skogstrakten där det omgivande odlingslandskapet utgör en viktig del.

Hitta hit

Blankhult ligger mellan Glimåkra och Lönsboda eller 12 km nordost om Broby.

Se länsstyrelsens webbgis:

Blankhult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt