Hällristning i Frännarp
Hällristningar av denna typ dateras till bronsåldern, perioden 1800-500 f Kr. De är svåra att datera närmare eftersom bra dateringsmetoder saknas. En ristning som denna, med sina många vagnar förspända med hästar, är ovanlig i Sverige.
Vagnar och ringkors dominerar
Ristningarna här i Frännarp består av 17 vagnar, 19 ringkors eller hjul, 8 cirklar, 1 skepp, 4 ormar, 2 par miniatyrfotsulor, 61 skålgropar och 4 obestämda figurer. Hällristningarna har man försökt förklara på många sätt, oftast förknippas de med religion och kult. Den här ristningen domineras av vagnar och ringkors.
Symbol för livets kretslopp
Ringkorsen är både en solsymbol och en symbol för kretsloppet i naturen och i livet och döden. Vagnarna, ofta med ringkors som hjul, kan ses som solvagnar eller de vagnar som förde solen över himlavalvet. Hällristningar som avbildar vagnar är vitt spridda, från Sahara i söder, över hela Europa och österut till Mongoliet. Vagnarna här på Frännarpsristningen är tvåhjuliga stridsvagnar med hästar, kanske hingstar, som dragare. De är alla på väg nedför hällen åt nästan samma håll, nordväst till västnordväst.
Landskapet och bebyggelsen då
Under bronsåldern var landskapet kring ristningen mer öppet än idag, omgivningarna har dominerats av odlingsmark och betesmarker. Det har naturligtvis funnits boplatser i närheten, gårdar som bestått av ett hus med plats för människor i västra delen och djur i den östra.
Byggnaderna hade stora stråtäckta tak och mycket låga väggar. Gårdarna har legat spridda i landskapet, men bildat en gemenskap där kanske ristningsplatsen varit en av de gemensamma angelägenheterna.
Marken tillhör Vanås gods cirka 1 kilometer härifrån. Slottet är skyddat som byggnadsminne och parken öppen för besök.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Norr om Vanås ligger Gryt och Västra Olinge. Området ligger sydväst om bybebyggelsen.