Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Hällristning i Frännarp

Tillgänglighetsramp i Frännarp

Hällristningar av denna typ dateras till bronsåldern, perioden 1800-500 f Kr. De är svåra att datera närmare eftersom bra dateringsmetoder saknas. En ristning som denna, med sina många vagnar förspända med hästar, är ovanlig i Sverige.

Vagnar och ringkors dominerar

Ristningarna här i Frännarp består av 17 vagnar, 19 ringkors eller hjul, 8 cirklar, 1 skepp, 4 ormar, 2 par miniatyrfotsulor, 61 skålgropar och 4 obestämda figurer. Hällristningarna har man försökt förklara på många sätt, oftast förknippas de med religion och kult. Den här ristningen domineras av vagnar och ringkors.

Symbol för livets kretslopp

Ringkorsen är både en solsymbol och en symbol för kretsloppet i naturen och i livet och döden. Vagnarna, ofta med ringkors som hjul, kan ses som solvagnar eller de vagnar som förde solen över himlavalvet. Hällristningar som avbildar vagnar är vitt spridda, från Sahara i söder, över hela Europa och österut till Mongoliet. Vagnarna här på Frännarpsristningen är tvåhjuliga stridsvagnar med hästar, kanske hingstar, som dragare. De är alla på väg nedför hällen åt nästan samma håll, nordväst till västnordväst.

Landskapet och bebyggelsen då

Under bronsåldern var landskapet kring ristningen mer öppet än idag, omgivningarna har dominerats av odlingsmark och betesmarker. Det har naturligtvis funnits boplatser i närheten, gårdar som bestått av ett hus med plats för människor i västra delen och djur i den östra.

Byggnaderna hade stora stråtäckta tak och mycket låga väggar. Gårdarna har legat spridda i landskapet, men bildat en gemenskap där kanske ristningsplatsen varit en av de gemensamma angelägenheterna.

Marken tillhör Vanås gods cirka 1 kilometer härifrån. Slottet är skyddat som byggnadsminne och parken öppen för besök.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Norr om Vanås ligger Gryt och Västra Olinge. Området ligger sydväst om bybebyggelsen.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss