Gillhög
Gillhög är en av Skånes bäst bevarade gånggrifter. Genom den låga gången kommer man in i den sex meter långa gravkammaren, byggd av stora block. Högens dominerande läge vid Öresund har gjort att den under senare tid utnyttjats som landmärke för sjöfarande.
Vem uppförde gravarna och när?
Gånggriften är en så kallad stenkammargrav eller megalitgrav, av grekiskans mega-stor och lithos-sten. Våra äldsta idag synliga gravtyper -dösar, gånggrifter och hällkistor- byggdes av en jordbrukande och boskapsskötande befolkning under den yngre stenåldern, cirka 4200-1800 f Kr. Gånggrifterna uppfördes under periodens mellersta skede och varje anläggning användes för flera begravningar.
Undersökt på 1930-talet
Gillhög undersöktes i början av 1930-talet. Förutom skelettdelar påträffades även flintredskap, bärnstenspärlor och krukskärvor. I kanten av högen fanns två hällkistor, vilket visar att anläggningen har kompletterats med nya gravar under stenålderns slutskede.
Restaurerad
På grund av rasrisk genomgick Gillhög 1986 en omfattande restaurering utförd av danska arkeologer. Under 2014 gjorde Länsstyrelsen en ny säkerhetsrestaurering då djur skadat gravkammaren och någon sten i gången behövde justeras.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Fakta
Text
Hitta hit
Hitta hit
Platsen ligger väster om Löddeköpinge på väg ut mot Barsebäckshamn.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.