Foto: Maria Sandell
I naturreservatet Tryde finner man en av Skånes främsta lokaler för groddjur. I reservatets smådammar samt i de omgivande betesmarkerna kan man finna flera olika arter, däribland den ovanliga lökgrodan som har en av sina största populationer i landet just här.
Reservatet ligger i ett område som är rikt på isälvsavlagringar och hör till den ås som kallas Ramsåsaåsen. Under en lång tid brukades marken i området som betesmark, men under 1900-talet övergick man till först åkerbruk och därefter täktverksamhet. Mellan 1986 och 2001 bedrevs grustäkt i stora delar av åsen, men idag finner man istället grodrika dammar på det gamla täktområdet. Totalt finns det idag sex dammar i reservatet.
Det ovanligaste av områdets groddjur är den rödlistade lökgrodan. I Tryde finner man en av landets största populationer av lökgroda. Lökgrodan är typisk för det öppna jordbrukslandskapet och trivs i områden med näringsrika småvatten. Dagtid och under vintervilan ligger lökgrodan nedgrävd på ett djup på upp till en meter vilket gör att den är beroende av marker med sandiga eller lätta jordar som den förmår att gräva i.
Den vackert gröna lövgrodan är en annan art som söker sig till smådammarna i Tryde för att spela under ljumma försommarkvällar. I reservatet har man även chans att få se vanlig groda, åkergroda, vanlig padda samt större och mindre vattensalamander.
Naturreservatet Tryde bildades främst för att värna om groddjuren, men i området trivs även hare, kanin och rådjur. Ormvråk och röd glada ses ofta flyga över nejden. Mandelblom, gullviva och blåklocka växer i området.
Observera och ta hänsyn till att groddjuren är mycket känsliga för störningar, speciellt under lekperioden som infaller i april och maj.
Mindre vattensalamander. Foto: Mostphotos
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
1. anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning,
2. gräva eller på annat sätt skada fast naturföremål, ytbildning, hägnader eller andra anordningar,
3. fånga eller samla in insekter eller andra djur eller på annat sätt störa djurlivet,
4. på ett störande sätt använda radio, bandspelare, musikinstrument eller motsvarande,
5. framföra motordrivet fordon annat än på för ändamålet upplåtna vägar,
6. tälta, ställa upp husvagn, campingbil eller motsvarande,
7. rida eller köra med häst,
8. göra upp eld,
9. medföra ej kopplad hund eller annat lösgående husdjur,
10. anordna tävling eller bedriva verksamhet som kan inverka störande på naturmiljön
Bildat: 2002
Storlek: 18 hektar
Kommun: Tomelilla
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Tryde är hem åt en av Sveriges största populationer av lökgroda. Namnet kommer från att arten utsöndrar en vitlöksaktig lukt när det störs. Lökgrodan får stora yngel som i slutfasen rentav är större än de fullvuxna djuren.
Foto: Karl-Johan Pålsson
Beslut & skötselplan på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.