Foto: Länsstyrelsen
Åvarps naturreservat bildades 1969 för att skydda Söderåsens skogsbeklädda sydvästsluttning. Här växer ädellövskog med högresta bokar som dominerande trädslag. Området har en intressant kärlväxtflora med bland annat vitskråp och skogssvingel.
I reservatet växer ädellövskog med högresta bokar som dominerande trädslag. Vid en av de bäckar som rinner nerför sluttningen finns Sveriges nordligaste plats för växten vitskråp. Den blommar med vita blommor samlade i klasar redan i mars och utvecklar sina blad senare under våren.
Följer man vägen från parkeringen kan man, vid skogsvägens slut, finna det sällsynta gräset skogssvingel. Det växer i den skogsbeklädda sluttningen tillsammans med fler skogsgräs såsom lundslok, lundäxing och
lundgröe. Hässleklocka, hålnunneört och stor häxört är andra som tillhör den speciella lundvegetation, vilken trivs i det dunkla ljuset under träden.
I reservatet finns fornlämningar i form av hålvägar. Dessa är rester av forntida vägar. Spåren av vagnarnas hjul och dragdjurens hovar och klövar har skapat fåror i marken som fortfarande kan skönjas. Ofta ligger flera hålvägar bredvid varandra. Då fårorna blev för djupa började man helt enkelt gå vid sidan om den ursprungliga vägen och på så sätt skapades en ny väg.
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
- Det är förbjudet att göra upp eld, att framföra motorfordon samt att uppställa husvagn eller tält.
Bildat: 1969
Storlek: 45 hektar
Kommun: Bjuv
Förvaltare: Markägaren i samråd med Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
I Åvarp har vitskråp en av sina nordligaste växtplatser i Sverige. Vitskråp är mycket ovanlig och i Sverige förekommer arten bara i Skåne. Den växer på fuktiga platser i lövskogar, ofta i raviner eller nära källor och bäckar.
Foto: Maria Sandell
Beslutshandlingar hittar du på Naturvårdsverkets webbplats:
Klicka på reservatets namn till vänster och sedan fliken "Dokumentation" i popup-rutan.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.