2
STEG FÖR STEG-GUIDE
ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND
Ta fram underlag
Du som driver en verksamhet behöver inledningsvis i processen ta fram ett underlag som du skickar till Länsstyrelsen inför samrådet. I underlaget behöver du beskriva vad du söker tillstånd för och redogöra för om det är en ändrad verksamhet eller ny verksamhet. Du behöver också ge en kort teknisk beskrivning av:
- platsen för verksamheten
- omfattning och utformning av verksamheten
- effekter för miljön
- planerade utredningar för åtgärden.
Om du överväger olika alternativ för det du ska ansöka om tillstånd för, behöver du i underlaget beskriva varje alternativ. Det är också bra om du i samrådsunderlaget ger förslag på
- vilka din verksamhet ska samråda med (samrådskrets)
- vad du ska ta upp i miljökonsekvensbeskrivningen som du skriver efter samrådsprocessen.
Dina förslag diskuteras under samrådet tillsammans med myndigheterna.
Om du söker tillstånd för sevesoverksamhet
Ska du söka tillstånd för en sevesoverksamhet, det vill säga en verksamhet som hanterar och lagrar stora mängder kemikalier, behöver du beskriva hur allvarliga kemikalieolyckor ska förebyggas och begränsas.
Lämna in underlag för samråd
Du lämnar in samrådsunderlag via e-tjänsten för att starta samråd. Via e-tjänsten får Länsstyrelsen underlaget och kännedom om att du önskar ett samråd. Samrådsunderlaget ska lämnas in 5–6 veckor innan mötet.
Att göra
- Kontakta Länsstyrelsen om du behöver tillgång till rapporter eller annat material för att skriva underlaget.
- Kontrollera att du har anpassat texten efter mottagaren, med både översiktliga och fördjupande delar.
- Se till att underlaget är väl genomarbetat och innehåller teknisk beskrivning, miljöeffekter, planerade utredningar, alternativa åtgärder, samrådskrets och innehåll för miljökonsekvensbeskrivning.
- Planera för att färdigställa och skicka in underlaget senast 5 veckor innan samrådet med myndigheter.
Det här gör Länsstyrelsen
När Länsstyrelsen fått in samrådsunderlaget kontrollerar vi att allt som behövs finns med. Om vi saknar uppgifter ber vi dig om kompletteringar.
Vi bedömer därefter vilka som behöver involveras i ärendet på Länsstyrelsen. Det kan vara handläggare inom flera olika sakområden som behöver ta del av underlaget och lämna synpunkter. I vissa fall skickar vi ärendet på internremiss för att säkerställa viktiga perspektiv.
Länsstyrelsen förbereder och sammanfattar synpunkter inför samrådet utifrån underlaget. Något vi särskilt analyserar inför mötet är behovet av utredningar och skyddsåtgärder.
Frågor och svar om samrådsunderlaget
Du behöver skicka in samrådsunderlaget 5–6 veckor före samrådsmötet med myndigheter. Orsaken till att du behöver lämna in underlaget så långt innan är att Länsstyrelsen och övriga som bjuds in till samrådet ska kunna förbereda samrådet, så att rätt information och frågor kan tas upp på mötet.
Du som verksamhetsutövare har bäst kunskap för att beskriva din verksamhet och det du söker tillstånd för. Utöver det kan Länsstyrelsen hjälpa dig att ta fram rapporter och andra underlag som kan vara värdefulla för underlaget. Flera myndigheter kan också ha viktig information att ta del av, exempelvis Riksantikvarieämbetet, Statens geotekniska institut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Tänk på att anpassa språket i underlaget så att alla kan ta det av det, både myndigheter och allmänhet. Olika bakgrundskunskap och behov av information gör att underlaget kan behöva både översiktliga och mer fördjupande delar.
Syftet med samrådsunderlaget är att alla berörda ska bli insatta i vad det är ni vill göra och hur det påverkar omgivningen. Ett väl genomarbetat underlag ger förutsättningar för ett effektivt samrådsmöte där du får in de synpunkter du behöver för miljökonsekvensbeskrivningen och ansökan.
