4
STEG FÖR STEG-GUIDE
ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND
Håll samrådsmöte med myndigheter
Det är du som driver verksamheten som håller ihop samrådsmötet. För att det ska bli ett så bra samrådsmöte som möjligt rekommenderar vi att du
- håller presentationen av underlaget kortfattat, utgå från att myndigheterna har gått genom underlaget inför mötet.
- fokuserar på knäckfrågorna och säkerställer att ni alla delar bilden om vad som är knäckfrågorna.
- redogör för eventuell följdverksamhet som till exempel vattenverksamhet, artskydd, natura 2000 och sevesotillstånd
- redogör för alternativen som kommer att ingå i miljökonsekvensbeskrivningen
- redovisar en tänkt tidsplan för att genomföra det du söker tillstånd för.
- tar mötesanteckningar.
Förutom att lämna synpunkter kommer Länsstyrelsen under mötet att redogöra för hur samrådsprocessen går till och vilka steg som väntar efter samråden i tillståndsprocessen.
Förslag på agenda för samrådsmöte
Viktigt att föra mötesanteckningar
Det är viktigt att föra mötesanteckningar under samrådsmötet. Du kommer att behöva dem senare när du ska skriva en samrådsredogörelse. För att mötesanteckningarna ska bli bra rekommenderar vi att du efter varje punkt på dagordningen stämmer av med mötesdeltagarna att de har uppfattat det som har diskuterats på samma sätt.
Efter mötet är det bra om mötesdeltagarna ges möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på mötesanteckningarna. De färdiga mötesanteckningarna skickas till mötesdeltagarna senast två veckor efter mötet.
Redogörelsens djup avgör vilka synpunkter du får
Den nivå av synpunkter och inspel som du får under samrådsmötet bygger på den redovisning som du gör av det du ansöker tillstånd för. Dels i underlaget inför möten, dels i det du tillför under mötet. Om underlaget inte är tillräckligt djupt, och planeringen är i tidig fas, kan det medföra att synpunkterna din verksamhet blir av en för översiktlig karaktär.
Kan finnas behov av tematiska samråd
För att vi ska kunna lämna mer specifika synpunkter kan det krävas ett fördjupat underlag. Om det behöver föras fördjupande diskussioner i enskilda frågor kan även tematiska samråd hållas efter samrådsmötet.
Särskilt viktiga ämnen att fokusera på under mötet
Under mötet är det är viktigt att prata om innehållet för den miljökonsekvensbeskrivning som du ska du skriva efter samrådsprocessen. Innehållet i beskrivningen är avgörande för att kunna bedöma din ansökan om tillstånd.
Tänk på att de synpunkter som du får under mötet om innehållet är att se som rekommendationer. I slutändan är det alltid prövningsmyndigheten som avgör vilket innehåll som behöver finnas med i miljökonsekvensbeskrivningen.
Ett sätt att minska behovet av utredningar kan vara att vidta skyddsåtgärder där miljöeffekterna efter genomförda åtgärder tydligt framgår. Vi rekommenderar att du för en dialog med myndigheterna om:
- vilka utredningar som behöver göras
- vilka skyddsåtgärder som bör vidtas.
Det är också bra att under samrådsmötet resonera om eventuella oklarheter kring tidsåtgång och tid under kalenderåret som undersökningar bör göras.
Om du överväger olika alternativ för det du ansöker om tillstånd för, till exempel olika utformning eller platser för verksamheten, behöver du beskriva och diskutera miljöeffekterna för varje alternativ under mötet.
Vi rekommenderar att du under samrådsmötet resonerar om vilka övriga parter som du behöver hålla samråd med. Exempel på andra som du kan behöva samråda med är:
- kommunala verksamheter (till exempel inom plan- och bygg, vatten och avlopp och räddningstjänst)
- andra myndigheter
- enskilda som är särskilt berörda (till exempel närboende, skolor, affärer och andra närliggande verksamheter)
- allmänhet som är berörda (till exempel intresseorganisationer, lokala föreningar och intresserade privatpersoner)
Under mötet hjälper vi dig att reda ut vad som menas med enskilda och allmänhet och vilka de är i just ditt fall. Tänk på att även om vi ger rekommendationer under myndighetssamrådet om samrådskretsen är det du som verksamhetsutövare som ansvarar för vilka parter du behöver samråda med.
Att göra
- Förbered presentationen, håll den kortfattad och fokusera på knäckfrågorna.
- Förbered dig för att under mötet redogöra för:
- eventuella följdverksamheter (vattenverksamhet, artskydd, Natura 2000, Sevesotillstånd)
- alternativen som verksamheten överväger och vilka miljöeffekter de innebär
- eventuella skyddsåtgärder och utredningar som planeras, samt tidsåtgång för det senare
- vilka övriga parter som din verksamhet ska samråda med
- vilka delar din verksamhet tänker ska ingå i miljökonsekvensbeskrivningen.
- För anteckningar, säkerställ att punkterna är korrekt uppfattade och skicka ut till deltagarna senast två veckor efter mötet.
Det här gör Länsstyrelsen
Inför samrådsmötet tar vi del av samrådsunderlaget. Vi ser över om det rör en ny verksamhet, omprövning av befintlig verksamhet eller ändringstillstånd.Varje samråd är unikt och omständigheterna i det enskilda ärendet avgör vilka frågeställningar som Länsstyrelsen förbereder sig på. Som ett generellt stöd inför samråd använder vi Miljösamverkan Sveriges vägledningar:
Miljösamverkan Sverige Länk till annan webbplats.
Under samrådsmötet kommer Länsstyrelsen att redovisa för hur samrådsprocessen och tillståndsprocessen går till. Vi påminner om att föra mötesanteckningar. Under mötet brukar vi också ge några generella råd:
- Genomför hellre utredningar än att föreslå prövotider (det vill säga tider då verksamheten får bedrivas på prov). Prövotider kräver ofta kompletteringar och gör tillståndsprövningen mer tidskrävande.
- Genomför skyddsåtgärder som minskar eller eliminerar negativa effekter på miljön. Då kan verksamheten spara tid och resurser som hade behövt läggas på omfattande utredningar och undersökningar.
Senast två veckor efter att Länsstyrelsen fått ta del av mötesanteckningarna återkopplar vi till dig som verksamhetsutövare. Då ger vi dig också svar på eventuella frågor som inte kunde besvaras under mötet.
Inför mötet fokuserar Länsstyrelsen på vad din verksamhet kan behöva ta upp i miljökonsekvensbeskrivningen. Detta för att vi ska kunna ge en så god uppfattning som möjligt under mötet om vilket innehåll vi bedömer krävs och hur omfattande och detaljerat det behöver vara. Vi förbereder också synpunkter på vilka utredningar som din verksamhet bör genomföra och vilka ni behöver samråda med.
