Frågor och svar
Här besvarar vi vanliga frågor om samrådsprocessen.
Ett samråd är en dialog mellan dig som verksamhetsutövare och olika parter inför en prövning av tillstånd. Syftet med samrådet är att
- informera och samla in kunskap
- tydliggöra avgränsning, innehåll och krav på innehåll av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning.
Ett viktigt skäl till att hålla samråd är att du som verksamhetsutövare tidigt ska få den kunskap du behöver om sådant som har betydelse för tillståndsprövningen av din verksamhet. Samrådet ger dig en samlad bild om vad du behöver beskriva i din ansökan och miljökonsekvensbeskrivning. Samt hur noggrant du behöver beskriva det.
En väl genomförd samrådsprocess, med en öppen och transparent dialog, gör att den kommande tillståndsprövningen blir mer effektiv. Det kan innebära att prövningsprocessen går snabbare.
Vilka du ska samråda med kan variera, beroende på vad du ska söka tillstånd för och hur betydande miljöpåverkan det innebär. Du behöver dock alltid samråda med Länsstyrelsen och kommunens miljönämnd i ett så kallat myndighetssamråd.
Utöver myndighetssamrådet kan du också behöva samråda med andra statliga myndigheter, verksamheter, föreningar, närboende och allmänhet. Exempel på statliga myndigheter som skulle kunna vara aktuella är Naturvårdsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Havs- och vattenmyndigheten, Trafikverket och Försvarsmakten
Vilka som är aktuella att samråda med i just ditt fall lämnar du förslag på inför myndighetssamrådet där vi sedan tillsammans diskuterar förslaget och ger råd om kommande samråd som du kan behöva hålla.
Det är viktigt att det inte går för lång tid mellan samrådsprocessen och ansökan om tillstånd. Om det går mer än ett år kan förutsättningarna ha ändrats. Det kan till exempel har byggts eller planeras byggas nya bostäder i området. Om förutsättningarna har ändrats kan du behöva boka in ett kompletterande samråd.
Det är du som verksamhetsutövare som ansvarar för att det inte går för lång tid mellan samrådsprocess och ansökan. Rådgör med Länsstyrelsen om du är osäker på om ett kompletterande samråd behövs eller inte.
Om det sker förändringar i din verksamhet, som kommer påverka det du söker tillstånd för, behöver du kontakta Länsstyrelsen. Ändringarna kan innebära att samrådsprocessen påverkas, och att du behöver boka in kompletterande samråd.
Frågor om samrådsunderlag
Syftet med samrådsunderlaget är att alla berörda ska bli insatta i vad det är ni vill göra och hur det påverkar omgivningen. Ett väl genomarbetat underlag ger förutsättningar för ett effektivt samrådsmöte där du får in de synpunkter du behöver för miljökonsekvensbeskrivningen och ansökan.
Du som verksamhetsutövare har bäst kunskap för att beskriva din verksamhet och det du söker tillstånd för. Utöver det kan Länsstyrelsen hjälpa dig att ta fram rapporter och andra underlag som kan vara värdefulla för underlaget. Flera myndigheter kan också ha viktig information att ta del av, exempelvis Riksantikvarieämbetet, Statens geotekniska institut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Tänk på att anpassa språket i underlaget så att alla kan ta det av det, både myndigheter och allmänhet. Olika bakgrundskunskap och behov av information gör att underlaget kan behöva både översiktliga och mer fördjupande delar.
Du behöver skicka in samrådsunderlaget 5–6 veckor före samrådsmötet med myndigheter. Orsaken till att du behöver lämna in underlaget så långt innan är att Länsstyrelsen och övriga som bjuds in till samrådet ska kunna förbereda samrådet, så att rätt information och frågor kan tas upp på mötet.