Startsida för länsstyrelsen.se

Agenda samrådsmöte

Här är ett förslag på agenda för samråd som du kan ha som utgångspunkt i planeringen av mötet. Se agendan som en bruttolista på områden som kan behöva diskuteras. Du tar med de punkter som är aktuella för din verksamhet.

Förslag på agenda

Börja mötet med att kort förklara syftet och presentera deltagarna. Ge sedan en kort presentation av företaget och beskriv bakgrunden samt målet med den planerade verksamheten.

Redogör för prövningens omfattning. Är det aktuellt med ny verksamhet, omprövning av hela verksamheten eller ändringar av delar av verksamheten som kräver ändringstillstånd? Ta också upp eventuella verksamhetskoder.

Förbered för att redogöra för verksamhetens omfattning, till exempel

  • producerade mängder
  • maximal lagring av avfall
  • processer
  • reningsutrustning
  • drifttider
  • vattenverksamheter.

Redogör också för område som kan antas påverkas och ingrepp som till exempel dränering, konstruktioner, rivningar, byggnationer och stängsel, förorenad mark.

Industriutsläppsverksamhet (IED-verksamhet)

Om verksamheten räknas som industriutsläppsverksamhet enligt industriutsläppsdirektivet (IED) behöver du redogöra för de branschspecifika kraven på bästa möjliga teknik (BAT-slutsatser) som berörs.

Sevesoverksamhet

Om verksamheten är en sevesoverksamhet ska bolaget i ansökan inkludera ett handlingsprogram, en säkerhetsrapport eller ett säkerhetsledningssystem, beroende på kravnivån. För lägre kravnivå krävs ett handlingsprogram och ett säkerhetslednings­system.

Tänk på att du i samrådsunderlaget måste ange om den planerade verksamheten är en Sevesoverksamhet. Det ska också framgå av kungörelsen att det är en Sevesoverksamhet.

Förordning om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Länk till annan webbplats.

Beskriv alternativen för lokalisering och placering för verksamheten och fördelarna med dessa.

Redogör för eventuella detaljplaner, översiktsplaner och LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) som verksamheten ryms inom.

Förbered för att redogöra för det som är relevant av följande:

  • riksintressen och områdesskydd som till exempel Natura2000, naturreservat, vattenskydd och kulturreservat.
  • rennäringsfrågor
  • utsläpp till luft, vatten och dagvatten­hantering
  • buller
  • avfallshantering
  • lukt, damning, transporter
  • energianvändning
  • kemikalier
  • utredningar som är gjorda och planeras för att undvika prövotider
  • risker för olyckor och åtgärder för att undvika dessa
  • störningar under byggskedet, hur lång tid de kommer pågå och eventuella förslag på villkor för byggbuller.
  • kumulativa effekter av till exempel buller, luft med mera.

Avfallshantering och kemikalier

Beskriv förvaring, mängder och skyddsåtgärder för eventuella nya kemikalier och/eller avfallshantering. Ange maximal samtidig lagring av kemikalier och/eller avfall.

Energianvändning

Beskriv hur mycket energianvändningen kan komma att öka och vad som kan göras för att minska användningen. Beskriv val av design och energiåtgången den designen kräver. Redogör för eventuell energikartläggning samt genomförda och planerade energieffektiviseringsåtgärder.

Kumulativa effekter

Kumulativa effekter inom specifik miljöbedömning, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Om det ska finnas en ekonomisk säkerhet, redovisa säkerhetens storlek, hur beloppet är beräknat och motivering.

Beskriv om miljökvalitetsnormer för vatten, luft och buller berörs och påverkas av verksamheten. Lämpliga åtgärder för att skydda miljön ska redovisas i miljökonsekvens­beskrivningen.

Miljökvalitets­normer för utomhusluft, Naturvardsverket.se Länk till annan webbplats.

Miljökvalitetsnormer för vatten, Vattenmyndigheterna Länk till annan webbplats.

Vatteninformationssystem Sverige (VISS) Länk till annan webbplats.

Redogör för kopplingen till de miljömål som är aktuella för verksamheten. Påverkar verksamheten möjligheten att nå miljömålen?

Redogör för eventuella negativa effekter på naturmiljön och hur de skulle kunna kompenseras med åtgärder som skötsel och restaurering av skadade områden. Naturvårdsverket har mer information, bland annat en vägledande handbok:

Ekologisk kompensation, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Diskutera hur verksamheten kan påverkas av klimatet, exempelvis skyfall, torka och värmeböljor.

Förbered för resonemang om tillståndets tidsbegränsning. Tidsbegränsade tillstånd säkerställer att verksamheter kontinuerligt anpassar sig till nya miljökrav och tekniska framsteg, speciellt i situationer där förändringar kan ske snabbt eller där miljön är särskilt känslig. Tidsbegränsningar är önskvärda

  • när verksamheten utvecklas snabbt tekniskt eller när ny kunskap väntas komma.
  • vid etablering i känsliga områden.
  • när det är svårt att förutsäga om verksamheten kommer att uppfylla framtida miljökvalitets­normer.
  • vid hög sårbarhet för klimatförändringar.

Ett tidsbegränsat tillstånd inom prövning av miljöfarlig verksamhet innebär automatiska och regelbundna omprövningar. Tillståndet ses över med jämna mellanrum och omprövningarna kan innebära villkoren uppdateras för att bättre stämma överens med miljöbalkens allmänna hänsynsregler, till exempel genom att kräva användning av den bästa möjliga tekniken.

Förbered diskussion om miljökonsekvens­beskrivningens innehåll. Naturvårdsverket har vägledning om miljö­bedömningar och hur miljöeffekter identifieras och beskrivs:

Specifik miljöbedömning – miljöbedömning för verksamheter och åtgärder, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Berätta om tidplanen och ta upp övriga synpunkter.

Förbered för att sammanfatta och dela anteckningar från mötet. Fokusera särskilt på eventuella oklarheter och det som diskuterats för att säkerställa att alla uppfattat det som sagts lika.

Dela sidan: