Restriktioner för minskad smittspridning

Människa som shoppar, håller i en kasse

Foto: Scandinav bildbyrå

Smittspridningen av coronaviruset är fortsatt allvarlig och osäker i Sverige. Under februari och mars har regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterat nya åtgärder för att minska trängsel och bromsa smittspridningen.

Butiker och varuhus

 • Butiker och andra verksamheter ska beräkna maxantalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter. Verksamheterna måste dokumentera vidtagna åtgärder och ha tydliga skyltar som informerar besökare om hur många som får vistas i lokalen samtidigt.
 • Det maximala antalet i butiker och varuhus får aldrig överstiga 500 personer. Det gäller dock inte i gallerior och köpcentrum. Att sätta ett tak för antalet personer som får vistas i de allmänna utrymmena i en galleria eller ett köpcentrum är inte möjligt.
 • Varuhus och butiker ska vidta lämpliga åtgärder för att människor ska handla ensamma. Det kan till exempel handla om att aktivt informera om att kunder ska besöka butiken på egen hand. Personer i behov av stöd och barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en.
 • Dessa åtgärder mot trängsel i handeln förlängs till 2 maj 2021.

Serveringsställen och restauranger

 • Den som driver ett serveringsställe ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00, oavsett alkoholservering eller inte. Serveringsställen kan dock ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter kl. 20.30.
 • Vid servering av mat på restauranger som är en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett och samma sällskap endast får uppgå till en person. Undantag görs för sällskap med barn eller andra personer i behov av stöd.
 • Dessa åtgärder mot trängsel på serveringsställen förlängs till 2 maj 2021.

Idrott och fritid

 • Gym och sportanläggningar inomhus samt badhus ska beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter. Verksamheterna måste ha tydliga skyltar som gör det tydligt för besökare hur många som får vistas i lokalen samtidigt. Maxantalet får inte överstiga 500.
 • Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåtet. Personer födda 2002 eller tidigare kan träna under förutsättning att de följer de allmänna råden.
 • Regeringen förlänger uppmaningen till kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig, stängd fram till och med den 18 april. Det är dock viktigt att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare, såväl utomhus som inomhus, undantas och alltså hålls öppna.

Nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar

 • Från och med den 11 mars får Folkhälsomyndigheten ta fram föreskrifter för museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker eller liknande anläggningar. Därför föreslår myndigheten nya åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19 i sådan verksamhet. Förslaget är ute på remiss och nya regleringar gäller från den 25 mars.

Skolor

 • Gymnasieskolor rekommenderas att delvis bedriva distansundervisning. Regionala förutsättningar kan göra att det varierar. Högstadieskolorna kan bedriva delvis distansundervisning om det finns problem med trängsel i lokalerna eller i kollektivtrafiken.

Distansarbete

 • Alla som kan jobba hemifrån ska göra det. Rekommendationerna för statliga myndigheter om distansarbete gäller till den 31 maj. Andra arbetsgivare uppmanas att möjliggöra distansarbete.

Övrigt

 • Max åtta personer får träffas i samband med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Undantag för begravningar som får ha 20 deltagare.
 • Om privata sammankomster hålls i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut får maximalt åtta personer delta.
 • Resenärer i kollektivtrafiken rekommenderas att använda munskydd i rusningstid (klockan 7–9 samt 16–18 vardagar). Rekommendationen gäller den som är född år 2004 eller tidigare.
 • Kommuner får meddela förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.
 • Alla i Sverige ska följa de nationella råden om att till exempel stanna hemma vid symtom, umgås bara med de närmaste, håll avstånd, undvik trängsel och arbeta hemifrån.
 • Resor ska genomföras på ett smittsäkert sätt. Bo säkert, res säkert, umgås säkert.

Covid-19-lagen

Enligt den tillfälliga covid-19-lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen ansvarar för att lagen följs och arbetar med information och tillsyn för att hjälpa länets verksamheter att vidta rätt åtgärder.

Mer om Covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsynlänk till annan webbplats

Kontakta oss för stöd och råd om covid-19-lagen:

E-post: ostergotland@lansstyrelsen.se

Telefon: 010-223 55 88 mellan klockan 09.00–15.00 på helgfria vardagar

Smittskydd på serveringsställen

Den 1 juli 2020 trädde en tillfällig lag i kraft, tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen ger kommunerna fler verktyg för en effektiv tillsyn av restauranger och andra serveringsställen.

Mer information om smittskydd på serveringsställen – fakta, råd och vägledninglänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning gällande restauranger och krogar med meralänk till annan webbplats

Mer information

Förslag på nya åtgärder mot covid-19 inom flera verksamheterlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten 31 mars: fortsatta åtgärder mot trängsel i handeln och på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten 8 mars: regler för butiker, varuhus, gallerior, badhus, gym och sportanläggningar länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringen 4 mars: Nya åtgärder för att minska smittspridningenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten 2 mars: Begränsat antal personer i affärerlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten 24 februari: Fler åtgärder för att minska smittspridningenlänk till annan webbplats

Krisinformation.se: Detta gäller just nulänk till annan webbplats

Kontakt