Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen ger tillstånd att skyddsjaga storskarv

Storskarv som lyfter från vattnet.

Länsstyrelsen Östergötland har fattat beslut om tillstånd att bedriva skyddsjakt efter storskarv i Östersjön inom Östergötlands län. Skyddsjakten ska bidra till att minska skarvens negativa påverkan på fisket och fiskbestånden.

Inventeringsresultat visar att skarven ökat kraftigt sedan millenniumskiftet i Östergötlands län. Vid den senaste större inventeringsomgången (2023) bedömdes det finnas cirka 7 700 häckande par i Östergötland, vilket motsvarar drygt 22 000 till 38 000 skarvar, fördelat över året. Flest häckande par återfinns i skärgården.

Då skarven jagar och livnär sig på fisk har den en negativ påverkan på fiskbestånden och därmed också en negativ påverkan på både yrkes- och fritidsfisket. Skarven äter i snitt 500 gram fisk per dygn.

Under 2022 togs den första regionala förvaltningsplanen för skarv fram i Östergötland. Målsättningen är bland annat att motverka skarvens påverkan på fiske och fiskbestånd, genom att möjliggöra skrämsel- och skyddsjaktsinsatser. Nu ger Länsstyrelsen tillstånd att skyddsjaga storskarv inom Östergötlands skärgård. Totalt får högst 2 500 skarvar fällas.

Det är tredje året i rad som likande beslut fattas, nytt för i år är att skyddsjakten får bedrivas även under sensommaren och hösten. Skarven samlar då ihop sig i stora ansamlingar och predationen på fisk bedöms vara stor.

– Bestånden av abborre, gädda och gös har alla en negativ utveckling längs stora delar av ostkusten och likaså i Östergötlands skärgård. Skarven bedöms vara en av flera bidragande faktorer. Skyddsjakten är ett verktyg för att freda fisken inom viktiga områden för dess reproduktion, säger vilthandläggare Richard Larsson.

Jakten får ske under mars och delar av april månad samt mellan 1 augusti till och med november månad inom hela Östergötlands del av Östersjön, samt från den 1 mars till och med den 15 maj inom utvalda fiskefrednings- eller föryngringsområden för fisk, som finns angivna i bilagor till beslutet.

För att Länsstyrelsen ska kunna utvärdera effekterna av skyddsjakten krävs att jägarna redovisar resultatet. Därför ska jägare lämna in en jaktrapport på Länsstyrelsens webbplats snarast möjligt efter att skarv har fällts.

Beslut: Tillstånd till skyddsjakt efter skarv i Östersjön inom Östergötlands län Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Gunilla Svantorp

Besöksadress

Korsningen Storgatan 23 och S:t Larsgatan 28

Postadress

Länsstyrelsen Östergötland, 581 86 Linköping

Följ oss