Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Reviderad rovdjursplan för Östergötland

Foto på varg

Länsstyrelsen Östergötland har genom länets viltförvaltningsdelegation antagit en reviderad förvaltningsplan för stora rovdjur för länet som gäller till och med 2029. Planen ger vägledning och anger mål för förvaltningen av rovdjuren varg, lodjur och kungsörn. Förvaltningsplanen revideras minst en gång vart femte år.

De övergripande målen för den svenska rovdjurspolitiken är att rovdjur i Sverige ska finnas i ett så stort antal att de långsiktigt kan finnas kvar i den svenska faunan. Arterna ska kunna sprida sig i sina naturliga utbredningsområden, samtidigt som de inte påtagligt försvårar tamdjurshållning. Dessutom ska hänsyn tas till bland annat näringsliv, människors vardag, rekreation, naturupplevelser, fäboddrift, och jakt.

Rovdjuren i Östergötlands län

Lodjur förekommer i hela länet med större koncentration i skogslandskap. Populationen har en naturlig upp- och nedgång i antal på grund av påverkan av bland annat bytestillgång och geografiska förutsättningar. Populationsstorleken kan också påverkas av förvaltningsmässiga faktorer, som till exempel jakt.

Varg kan förekomma i hela Östergötlands län. Utifrån senaste inventeringsresultatet (vinterhalvåret 2023/2024), finns varg stationärt i den norra delen av länet. De tre reviren heter Långbogen, Fågelmossen och Tisaren. Reviret Tisaren delas med Örebro län.

Kungsörn förekommer i länet året om men den är ganska ovanlig. Som häckfågel bedöms kungsörnen sakta öka i antal.

Förvaltningsplanen vägledande

Förvaltningsplanen för stora rovdjur i Östergötlands län är vägledande för hur nationella och europeiska lagstiftningar och bestämmelser ska genomföras på länsnivå. Den beskriver hur målen ska verkställas i länet genom olika åtgärder. Den ska också ge det helhetsperspektiv som krävs för att väga samman de olika målen.

Förvaltningsplanen för stora rovdjur har varit på remiss hos olika aktörer i länet och Länsstyrelsen har under denna tagit in synpunkter. Svaren visar på ett stort engagemang för rovdjurens förvaltning i länet. Vi ser att det finns såväl oro, önskemål som förhoppningar gällande dessa arter, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för Avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland.

Förvaltningsplanen ger en övergripande bild av redan beslutade mål och krav för antalet individer som förvaltningen i Östergötland måste förhålla sig till. Förvaltningsplanen innebär inga nya beslut om antalet individer för någon rovdjursart.

Vargförvaltningen samverkas mellan rovdjursförvaltningsområden och mellan samtliga län inom respektive område. Detta betyder att enskilda län inte kan ta egna beslut gällande antalet vargar, säger Kristoffer Hellberg.

Förvaltningsplanen är i första hand till för Länsstyrelsens tjänstepersoner, Viltförvaltningsdelegationen och berörda intresseorganisationer, men också för länets invånare som en källa till information.

Vad Länsstyrelsen gör

Länsstyrelsen har ansvar för förvaltningen av de stora rovdjuren i länet. Arbetet innebär bland annat årlig inventering av lodjur, varg och kungsörn.

Ytterligare en viktig del är att informera om rovdjur vilket länsstyrelsen gör genom till exempel webb, nyhetsbrev, utställningar, föredrag och mediakontakter. Länsstyrelsen handlägger även ansökningar om ersättningar för viltskador orsakade av stora rovdjur samt ger bidrag till förebyggande åtgärder. Vi har även beredskap dygnet runt för att kunna ta emot samtal om rovdjursangrepp.

I de fall där enskilda rovdjur gör upprepade angrepp kan länsstyrelsen fatta beslut om skyddsjakt på skadegörande individer. Länsstyrelsen beslutar också, efter delegation av Naturvårdsverket, om licensjakt i Östergötland när ett sådant förvaltningsbeslut är aktuellt för länet.

Förvaltningsplan rovdjur Östergötland Period 2025-2029, Länsstyrelsen Östergötland

Flera olika nivåer

Förvaltningsplanen beskriver de olika nivåer av antal rovdjur som förvaltningen ska förhålla sig till nationellt och regionalt. För rovdjurspopulationerna finns olika typer av nivåer för individantal. Dessa är referensvärde, miniminivå och förvaltningsnivå.

Referensvärde (Nationell nivå)

Referensvärden för gynnsam bevarandestatus anger det lägsta antal individer för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus på nationell nivå.

Miniminivå (Regional nivå)

Miniminivåer beslutas av Naturvårdsverket och anger det antal av en rovdjursart som inte får understigas på regional nivå. För lodjur sätts miniminivåer för varje län och för varg sätts miniminivåer för varje rovdjursförvaltningsområde. Östergötland tillhör det södra rovdjursförvaltningsområdet där också Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping, Kalmar och Södermanland ingår. Miniminivån för lodjur i Östergötland är 33 individer och miniminivån för varg i södra rovdjursförvaltningsområdet är 75 individer.

Förvaltningsmål (Regional nivå)

Förvaltningsmål kan formuleras på regional nivå. För lodjur är det antal individer som förvaltningen har som mål att uppnå och upprätthålla i Östergötland. Viltförvaltningsdelegationen beslutade den 11 juni 2024 att förvaltningsnivån för lodjur ska vara 44–60 individer i Östergötland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ann Holmlid

Besöksadress

Korsningen Storgatan 23 och S:t Larsgatan 28

Postadress

Länsstyrelsen Östergötland, 581 86 Linköping

Följ oss