Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tre nya naturreservat i Östergötland
Östergötland har fått tre nya naturreservat. Dessa är Aspenäs, Idebo och Sandstorpskärret i Boxholm och Ydre kommuner. Detta innebär att det nu finns 317 naturreservat i länet.
Länsstyrelsens arbete med att skydda värdefulla naturområden har i år lett till att länet fått tre helt nya naturreservat i Boxholm och Ydre kommuner. De heter Aspenäs, Idebo och Sandstorpskärret och innebär att länet nu har 317 naturreservat. Arbetet med de nya naturreservaten har skett i nära samarbete med markägaren Boxholms skogar.
Förutom de nya naturreservaten har även fyra naturreservat utvidgats. Dessa är Trangölamyren i Ydre kommun, Harsbo-Sverkersholm i Valdemarsviks kommun, Karshult i Motala kommun, samt Händelö i Norrköpings kommun.
– Gemensamt för alla områdena som nu skyddats är att de innehåller många värdefulla miljöer och sällsynta arter som har svårt att klara sig i dagens landskap. Arbetet är ett viktigt steg för att uppnå miljömålen och Sveriges åtagande inom Agenda 2030, säger Jenny Knuthammar, tjänsteförrättande länsråd vid Länsstyrelsen Östergötland.
Under slutet av året väntas beslut om en ny nationell strategi för skydd av skog. Det nya arbetssättet innebär bland annat att markägarinitiativ och frivillighet ska vara ett huvudsakligt arbetssätt i hela Sverige när skog skyddas. För Länsstyrelsens del har det redan nu inneburit att markägare i större utsträckning inleder dialogen om skydd av sin skog.
– Länsstyrelsen arbetar i nära och värdefull samverkan med många markägare i länet för att skydda fler känsliga naturmiljöer, utöver Boxholms skogar exempelvis Linköpings stift, Sveaskog och många av länets allmänningar. Behoven är dock stora både ur ett markägarperspektiv och ur ett ekologiskt perspektiv, samtidigt som vi arbetar utifrån en årlig finansiering. Det gör att de som lämnar förslag får viss väntetid på ersättning, säger Marina Verbova, chef vid enheten för Naturskydd vid Länsstyrelsen Östergötland.
Östergötlands nya skyddade områden
Aspenäs och Idebo i Boxholms kommun
På en udde i sjön Sommen finns flera lummiga lövskogar med mycket höga naturvärden. En rikedom på asp, ädellövträd och död ved gör områdena till en viktig miljö för många ovanliga arter som till exempel hackspettar, insekter, mossor, lavar och svampar. På den långa listan med arter som finns i området eggas fantasin av namn som violgubbe och läderlappslav. Här finns även en spännande kulturhistoria med spår efter den medeltida gården Aspenäs där heliga Birgitta sägs ha bott ett par år i sin ungdom. I anslutning till ångbåtsbryggan vid Idebo och längs vägen vid Birgittakällan går det att parkera. Det går även en cirka 300 meter lång markerad stig fram till fornlämningsområdet i Birgittakällan.
Sandstorpskärret i Ydre kommun
Långt inne i Ydres djupa barrskogar rinner Stångåns källa fram vid foten av en berghäll. Från källan slingrar sig ett stort och varierat våtmarksområde fram vid namn Sandstorpskärret. Här kan man både njuta av de öppna vidderna genomkorsade av små bäckar eller ströva runt på de tallklädda mossarna och låta sig imponeras av mäktiga gamla tallar. I Sandstorpskärret finns en naturtyp som är ovanlig i sydöstra Sverige, nämligen kraftigt sluttande öppna kärr. Här växer en lång rad våtmarksarter som olika typer av färgglada vitmossor och kärlväxter, som trivs bäst i just den här typen av fuktig miljö.
Kontakt
-
Linnea Holmstrand
Naturvårdshandläggare Vatten
Telefon 010-2235388
-
Jens Johannesson
Handläggare Områdesskydd
Telefon 010-2235396