Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
Nu under Antibiotikaveckan lanserar vi en ny myndighetsgemensam vägledning om läkemedel till djur. Vi vill hjälpa dig som djurägare att lära dig mer om vilka regler som gäller och vad som kan vara bra att tänka på när du skaffar, förvarar och använder läkemedel.
Denna vägledning ska göra det lättare för dig som djurägare att göra rätt när det gäller användning av läkemedel till djur. Djurägare, veterinärer och myndigheter behöver arbeta tillsammans för att skydda antibiotikan och säkra djurhälsan, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.
En vägledning för ansvarsfull läkemedelsanvändning
Läkemedel är avgörande för att förebygga, bota och lindra sjukdomar hos djur. Som djurhållare är det ditt ansvar att se till att sjuka eller skadade djur får den vård de behöver, och vid behov även få en bedömning av en veterinär. I vägledningen finns det tydlig information om regler, risker och säker hantering av läkemedel.
Vägledningen ”Läkemedel till djur” Pdf, 735.3 kB.
Skydda antibiotikan och minska risker för ditt djur
För att vi ska kunna behandla bakterieinfektioner framöver måste antibiotika användas ansvarsfullt. Onödig eller felaktig användning gör att bakterier blir motståndskraftiga. Då slutar antibiotikan att fungera.
Vägledningen hjälper dig som djurägare att använda läkemedel säkert. Med rätt hantering kan du
- förhindra att djuret får i sig läkemedel eller ämnen som kan vara skadliga
- säkerställa att inga skadliga ämnen hamnar i livsmedel från djur som producerar mat
- minska risken för att bakterier blir resistenta mot antibiotika.
Olika regler för olika djurtyper
Reglerna för läkemedel varierar beroende på om det gäller sällskapsdjur, tävlingsdjur eller livsmedelsproducerande djur. Vi uppmuntrar också djurhälsopersonal och djurorganisationer att ta del av vägledningen och sprida denna viktiga information till djurägare.
Vi hoppas att vägledningen ska bli användbar och nå ut till många djurägare, säger Andrea Ståhl.
Bakgrund
Vägledningen har tagits fram av länsstyrelserna i samverkan med Läkemedelsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet.
Sverige har en nationell samverkansfunktion för arbete mot antibiotikaresistens. I den ingår länsstyrelserna och ytterligare ett tjugotal myndigheter och organisationer inom folkhälsa, djurhälsa, livsmedel, miljö och forskning. En del av denna samverkan är kampanjen Skydda antibiotikan, som genomförs årligen samtidigt som den internationella Antibiotikaveckan, World Antimicrobial Awareness Week.