Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Översvämningsövning ger effektivare krishantering

Två personer står i ett konferensrum framför en presentationsbild.

Emilia Foborg, säkerhetsstrateg Norrköpings kommun, och Magnus Mateo Edström, beredskapshandläggare Länsstyrelsen Östergötland. Foto: Norrköpings kommun

En omfattande översvämning i Motala ström. Det var scenariot när ett 60-tal medarbetare från 16 aktörer i Östergötland genomförde en gemensam övning i veckan.

Syftet är att stärka förmågan att samverka och kommunicera inom och mellan de organisationer som har till uppgift att hantera samhällsstörningar som uppstår vid en översvämningssituation längs Motala ström.

En större översvämning kan orsaka en komplex samhällsstörning som kan påverka många människor, organisationer och verksamheter i ett stort geografiskt område under lång tid. Genom att öva på hur konsekvenser av en översvämning kan hanteras, ökar möjligheten till en effektiv samordnad hantering, vilket i sin tur kan göra att samhällsstörningen minimeras, säger Magnus Mateo Edström, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland och utbildningsansvarig för övningen.

Upplägget var en så kallad lärande skrivbordsövning där övningsledaren presenterade ett scenario som deltagarna fick i uppgift att hantera. Efter hand kom det nya förutsättningar och konsekvenser som krävde hantering. Bland annat övades inriktnings- och samordningsfunktionen inom Samverkan Östergötland, som aktiveras vid händelser som kräver samordning.

Bakom övningen står aktörer inom Samverkan Östergötland med fokus på deltagande från Norrköpings kommun, Räddningstjänsten Östra Götaland, Trafikverket, Holmen Energi, Tekniska verken, SMHI och Länsstyrelsen Östergötland.

Vi har förmånen att tillsammans med andra aktörer få vrida och vända på den här typen av händelse, och att under lugna och trygga förhållanden kunna stärka vår förmåga till samverkan inför en kris eller allvarlig händelse. För Norrköpings kommuns del har vi övat delar av våra beredskapsfunktioner, beslutsfattare och krisledningsstaber, säger Emilia Foborg, säkerhetsstrateg i Norrköpings kommun.

Övningen är en av åtgärderna i riskhanteringsplanen för översvämningsrisk i Norrköping som Länsstyrelsen Östergötland tagit fram tillsammans med Norrköpings kommun.

Målet är att samverkan, kommunikation och beslutsfattande inom och mellan berörda myndigheter och privata aktörer ska vara tydlig före, under och efter en situation med höga vattenflöden och översvämningsproblem. Ytterst genomförs övningar som denna för att skapa trygghet och säkerhet hos de som bor och vistas i Östergötland.

Mer information

Strategin för Samverkan Östergötland Länk till annan webbplats.

Riskhanteringsplanen för översvämningsrisk i Norrköping Länk till annan webbplats.

 

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ann Holmlid

Besöksadress

Korsningen Storgatan 23 och S:t Larsgatan 28

Postadress

Länsstyrelsen Östergötland, 581 86 Linköping

Följ oss