Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ny klövviltsplan för Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland har genom länets viltförvaltningsdelegation antagit en ny klövviltsplan för länet som gäller till och med 2028. Klövviltsplanen ger vägledning och anger mål för förvaltningen av klövviltsarterna älg, vildsvin, rådjur, kronhjort och dovhjort.
Utvecklingen och utbredningen av klövviltstammarna i Östergötland har förändrats kraftigt under en relativt kort period. En förändring har skett där stammarna av
dov- och kronvilt ökat medan älgstammen minskat.
Klövviltstammarna varierar över länet, både i utbredning och i populationsstorlek. Antalet djur varierar främst på grund av fodertillgång, livsmiljö och hur jakten fungerar i området.
Flera arter bör förvaltas i samma område
Under de senaste åren har flera forskningsprojekt publicerats som handlar om hur klövviltsarterna påverkar varandra när alla arter existerar i samma område. Utifrån nytt kunskapsunderlag kan förvaltningen anpassas för bättre resultat.
I flera områden i Östergötland finns stammar av älg, rådjur, vildsvin, kronvilt och dovvilt som konkurrerar med varandra om foderresurserna. Finns det tre till fyra arter av hjortvilt, och vildsvin, kan betestrycket bli högt inom ett område. Då missgynnas framför allt älg och rådjur då de i förhållande till de övriga arterna har ett lågt utbud av foder
, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Rekommendationen är därför att förvaltningen bör ske genom flerartsförvaltning. Det innebär att lantbrukare, markägare och jägare inom ett område bör samråda och ta fram en långsiktig plan med tydliga mål för områdets klövviltsarter.
Klövvilt orsakar skador – och är en resurs
Det totala klövviltstrycket i länet är på många håll högt med skador som följd både i jord- och skogsbruk och den ekonomiska kostnaden är betydande. Viltstammarna är samtidigt en värdefull förnybar naturresurs som medför ett flertal ekosystemtjänster i form av biologisk mångfald, jakt, livsmedel, råvaror, påverkan på vegetation och landskapets struktur, samt bidrar till friluftsliv och naturupplevelser.
Förvaltningsplan för klövvilt 2024-2028 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De övergripande målen för Östergötlands klövviltsplan
- Lokal flerartsförvaltning
- Ökad uppföljning av viltstammarna
- Väl sammansatta klövviltsstammar
- Adaptiv förvaltning och ökad samverkan
- Minskade viltskador