Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så kan du öka din beredskap inför kris och krig

En person fyller en vattendunk med vatten från en nödvattentank utomhus.

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Nu pågår Beredskapsveckan i hela landet. Här finns tips om hur östgötarna kan sätta igång att stärka sin hemberedskap.

Alla behöver förbereda sig för att klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka vid kriser och ytterst krig. Det kan handla om att ha tillgång till mat, vatten och värme trots stängda matbutiker, störd vattenförsörjning och långvariga strömavbrott.

Att ha en beredskap ökar ens chanser för överlevnad. Det avskräcker också och försvårar för fienden att angripa vårt land. Och det ger det offentliga möjlighet att hjälpa dem som behöver det mest, säger Elina Jonsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Men hur gör man för att vara förberedd? Elina Jonsson tipsar om att tänka ut alternativa lösningar till det som är nödvändigt för att klara vardagen.

Om det inte kommer något vatten när du vrider på kranen hemma behöver du ha minst ett annat sätt att få tag på vatten. Det kan vara lagrat kranvatten i dunkar, plastflaskor med vatten i frysen eller petflaskor med mineralvatten.

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Vattnet håller sig fräscht längre om du förvarar det mörkt och svalt. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet, även utan el, säger Elina Jonsson.

När det gäller mat handlar det både om att ha tillgång till mat även om butikerna skulle vara tvungna att hålla stängt, och att kunna laga mat vid strömavbrott alternativt ha ätfärdig mat som håller länge.

Tips som ökar din beredskap:

  • Använd stormkök eller grill för att öva på att laga mat utomhus.
  • Skaffa ett hemberedskapsförråd med mat som håller länge. Tänk på att maten ska kunna förvaras i rumstemperatur om strömmen skulle gå.
  • Ta som vana att köpa hem en extra vara då och då när du handlar för att bygga upp ett krisförråd hemma. Handla sånt du vet att du tycker om och skulle kunna äta vid en kris.

Ett annat exempel där det är bra att tänka ut alternativa lösningar är betalningar.

Tänk om swish inte fungerar, vad gör du då? Då kanske du tar fram kontanter eller ditt kort. Om det inte fungerar är det bra att ha ett alternativt kort. Om hela kortsystemet ligger nere kanske du kan få betala med en faktura. Man får försöka att tänka utanför boxen för att vara så förberedd som möjligt, säger Elina Jonsson.

Hon poängterar även vikten av samverkan vid krissituationer. Länsstyrelsen har i uppgift att samverka i länet vid samhällsstörningar och se till att samhällets insatser samordnas. Samma princip går att använda som privatperson, tillsammans med grannarna. Grannar som känner varandra har lättare att hjälpas åt och därmed större chans att klara en kris.

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en informationskampanj som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med syfte att öka människors beredskap och motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Årets tema är Sätt igång!

Mer information

Följ Länsstyrelsen Östergötland i sociala medier för att ta del av fler beredskapstips under veckan:

Länsstyrelsen Östergötland på Facebook Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Östergötland på Instagram Länk till annan webbplats.

På lördag den 28 september är det beredskapskafé vid Naturum Tåkern klockan 10–15. Där finns det möjlighet att delta i en workshop om hur du bygger en enkel beredskapsspis, fika morotskrabbelurer som tillagats över öppen eld och ställa beredskapsfrågor:

Workshop beredskapskafé, Naturum Tåkern Länk till annan webbplats.

På msb.se och krisinformation.se finns det mer information om mat vid kris och checklistor för hemberedskap:

Hemberedskap, Msb.se Länk till annan webbplats.

Hemberedskap, Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ann Holmlid

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss