Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sätt igång att stärka din beredskap

En person packar i matvaror i en genomskinlig plastlåda som börjar bli full. Framför lådan står en radio, en ficklampa, ett ljus, tändstickor och broschyren Om krisen eller kriget kommer.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

I dag startar Beredskapsveckan. Årets tema är Sätt igång! Länsstyrelsen ger beredskapstips under hela veckan om hur östgötarna kan sätta igång att stärka sin hemberedskap.

Vid en kris eller ytterst krig kan sådant som vi tar för givet upphöra att fungera. Vattnet kan sluta rinna ur kranen, mobilnätet slås ut och matbutiker stängas. För att klara ett sådant läge behöver vi alla ta ansvar för att förbereda oss, säger Jenny Knuthammar, tjänsteförrättande länsråd tillika försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Beredskapsveckan är en informationskampanj som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med syfte att öka människors beredskap och motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Alla behöver ha en hemberedskap för att klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka.

Med rätt förberedelser klarar du en kris och ytterst krig bättre. Genom att se över din egen beredskap ökar du Östergötlands motståndskraft. Det du gör påverkar hur hela landet klarar en kris, säger Jenny Knuthammar.

Det handlar om att ha en beredskap för att ha tillgång till vatten och mat, kunna hålla värmen och få information även vid ett långvarigt strömavbrott. Precis som temat för årets beredskapsvecka uppmuntrar Länsstyrelsen östgötarna att sätta igång med krisförberedelserna.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget och de allt tydligare konsekvenserna av klimatförändringarna gör att vi inte kan vänta tills krisen eller kriget är ett faktum. Sätt igång att stärka din egen beredskap redan nu, säger Jenny Knuthammar.

Under hela Beredskapsveckan kommer Länsstyrelsen Östergötland publicera beredskapstips i sociala medier. Följ oss där för konkreta tips och inspiration.

Det finns dessutom möjlighet att lära sig mer om beredskap vid Naturum Tåkern. På lördag är det beredskapskafé i samband med Mat- och friluftsfestivalen och SM i utomhusmatlagning. Där finns det möjlighet att delta i en workshop om hur du bygger en enkel beredskapsspis, fika morotskrabbelurer som tillagats över öppen eld och ställa beredskapsfrågor.

Att träna på friluftsliv och dess tekniker är ett bra sätt att träna på beredskap. Om strömmen går en längre tid är det bra att kunna laga mat på ett spritkök eller rent av över öppen eld. Sedan två år tillbaka arrangerar vi en mat- och friluftslivsfestival under Beredskapsveckan för att inspirera till svensk livsmedelsproduktion och konsumtion, samtidigt som vi lyfter friluftslivet i länet, säger Jenny Carlsson, föreståndare Naturum Tåkern.

Länsstyrelsens uppgifter vid kris och krig

När det sker en samhällsstörning ska Länsstyrelsen samordna insatserna i länet – före, under och efter krisen.

I Östergötland samverkar myndigheter, kommuner och andra aktörer för att tillsammans med länets invånare bli bättre på att klara svåra påfrestningar och kriser.

Länsstyrelsen arbetar också med förebyggande åtgärder för att förhindra att en samhällsstörning uppstår och för att begränsa skadeverkningarna.

Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet i länet.

Mer information

Följ Länsstyrelsen Östergötland i sociala medier för att ta del av beredskapstips under veckan:

Länsstyrelsen Östergötland på Facebook Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Östergötland på Instagram Länk till annan webbplats.

Beredskapskaféet vid Naturum Tåkern är öppet klockan 10-15 på lördag den 28 september:

Workshop beredskapskafé, Naturum Tåkern Länk till annan webbplats.

På msb.se och krisinformation.se finns det mer information om mat vid kris och checklistor för hemberedskap:

Hemberedskap, Msb.se Länk till annan webbplats.

Hemberedskap, Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Gunilla Svantorp

Besöksadress

Korsningen Storgatan 23 och S:t Larsgatan 28

Postadress

Länsstyrelsen Östergötland, 581 86 Linköping

Följ oss