Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen deltar i internationellt vattenprojekt
Länsstyrelsen Östergötland är tillsammans med aktörer från fyra olika länder med i ett nytt EU-projekt som syftar till att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön.
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. En stor andel av föroreningarna kommer ifrån diffusa källor som är svåra att spåra. Det kan vara ifrån dagvatten, stadsområden, jordbruk och skogsbruk. Övergödning, förekomsten av kemiska ämnen och föroreningar är ett problem i Sverige och Baltikum som har en negativ påverkan på vattenmiljön och människors hälsa.
Projektet går ut på att hitta riskområden där dessa ämnen kan komma ut i Östersjön. Vi kommer att jämföra åtgärder mellan de olika länderna för att se hur effektiva åtgärderna kan vara, säger Robin Abbey-Lee, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Östergötland som kommer jobba med projektet.
Länsstyrelsen Östergötland kommer samarbeta med Nodra för att kartlägga diffusa föroreningar i Norrköpings kommun samt utvärdera åtgärder som ska förbättra dagvattenhanteringen.
Mer information om projektet:
Projektet kallas Water Shed Safety Plan (WSSP) och pågår mellan 2024–2027. De som deltar i projektet är universitet och myndigheter från Sverige, Finland, Estland och Lettland.
Projektet budget på cirka 26 miljoner kronor finansieras inom EU:s Interreg Central Baltic-program.
Deltagare i projektet:
Sverige: Länsstyrelsen Östergötland och Kungliga Tekniska högskolan.
Finland: Häme University of Applied Sciences, University of Helsinki, Association for water and environment of Western Uusimaa
Estland: AS Valga Vesi och Estonian University of Life Sciences.
Lettland: Liepaja Water, Riga Technical University.
Mer information i pressmeddelandet på Häme Universitys hemsida Länk till annan webbplats.