Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakt efter varg inledd efter nytt fårangrepp

Totalt har tre angrepp på får orsakade av varg skett i området norr om Borensberg. Länsstyrelsen har sedan tidigare fattat beslut om skyddsjakt efter en varg som angripit får i området. Efter det senaste angreppet, som skedde under tisdagen, startade jakten i samråd med Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har tidigare meddelat om två angrepp på får orsakade av varg, den 20 maj och den 3 juni. Under tisdagen skedde ytterligare ett angrepp på får i området. Angreppet skedde inom vargreviret som kallas Fågelmossen. Ett får hittades dött och fyra andra får fick avlivas på grund av deras skador.

– I samband med angreppet påbörjades jakten enligt det skyddsjaktsbeslut Länsstyrelsen tidigare fattat, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för Avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel.

Under natten mellan tisdag och onsdag återkom vargen till den drabbade fårhagen där det senaste angreppet skedde. Skott avlossades mot vargen. Eftersöksekipage tillkallades till platsen med tränade eftersökshundar. De har genomfört skottplatsundersökning samt påbörjat eftersök. De kunde inte hitta något som tyder på att vargen träffats och vargen har därefter friskförklarats. Länsstyrelsen kommer att dokumentera händelsen.

– Länsstyrelsen bedömer att det fortsatt finns risk för allvarlig skada, att det inte finns någon annan lämplig lösning och att jakten får fortgå, säger Kristoffer Hellberg.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss