Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tåkernpriset 2023 till konstnären Gunnar ”Gebbe” Björkman

Carl Fredrik Graf och Gunnar "Gebbe" Björkman

Carl Fredrik Graf och Gunnar "Gebbe" Björkman. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

I tisdags delade Tåkernfonden ut Tåkernpriset 2023 till Gunnar ”Gebbe” Björkman, konstnär i Tåkernbygden sedan flera årtionden. Med hjälp av sin penna och pensel har Gebbe i kombination med sin gedigna kunskap om naturen och pedagogiska ådra skapat såväl stämningsfulla målningar av naturlandskapet som detaljerade artbilder från Tåkern.

Gebbes landskapsmålningar förflyttar betraktaren rakt ut i vassen, strandskogen eller strandängen. Dimman lättar, och vi kan förnimma doften av blöt jord och tjattret av hundratals fåglar. Även om man inte är vid sjön Tåkern så förmedlar konstverken känslan av att vara där - eller en vilja att vara där.

Alla som en gång besökt Tåkern har sannolikt sett Gebbes pedagogiska avbildningar av djur och växter på informationsskyltar och broschyrer. De väcker nyfikenhet och sprider kunskap om sjöns naturvärden samt en förståelse för varför den är värd att bevara.

– Gebbe har under lång tid bidragit till att komplettera människors upplevelser av naturen genom sina konstverk. Genom att skildra främst Tåkern i sin konst skapar han bestående bilder som i flera generationer bidragit till sjöns fascinerande mångfald, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Priset delades ut den 21 november på Linköpings slott av landshövding Carl Fredrik Graf, ordförande i Tåkernfonden.

– Det är en stor ära att få mottaga detta pris, en bekräftelse på det jag jobbat med under lång tid, säger Gebbe. Jag känner väldigt starkt för Tåkern och bygden kring sjön. Det är ett motiv som ständigt varierar och ger inspiration. Jag gör inga exakta avbildningar av platser, utan vill framför allt förmedla en känsla.

Motivering

Konstnären Gunnar "Gebbe" Björkman tilldelas Tåkernpriset 2023 för att han genom sitt konstnärskap levandegör naturen vid Tåkern och på så vis sprider såväl känsla för som kunskap om sjöns fascinerande mångfald.

Tåkernfonden

Tåkernfonden bildades 1987 med målsättningen att bevara Tåkerns naturvärden, att göra dem tillgängliga för allmänheten och att bidra till unga människors utbildning i och förståelse för naturvård. I dag har Tåkernfonden ett värde på 25 miljoner kronor och fonden delar årligen ut anslag till projekt för besökare, forskning och skötselinsatser kring sjön Tåkern. Ordförande i fonden är landshövding Carl Fredrik Graf.

Tåkernpriset

Tåkernpriset (tidigare Tåkernfondens stipendium) instiftades år 2005 och delas nu ut för tionde gången. Syftet med priset är att verka för att bevara sjön Tåkern och att göra sjön och dess omgivningar tillgängliga för upplevelser. Prissumman är på 10 000 kr.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss